‘Het leuke van de nieuwe vestiging is dat mensen straks eindelijk kunnen zien wat er allemaal wordt gebakken’

Foto: KEEK

In 2008 opende Maria KEEK aan de Twijnstraat; een kleine lunchroom. ‘Mijn moeder had hier een tweedehands speelgoedwinkeltje. We woonden in het begin in de achterkamer, daar ben ik zelfs geboren. Op een gegeven moment gaf ze aan dat ze met de winkel wilde stoppen en dat de ruimte vrij kwam. Nu moet ik mijn vinger opsteken, dacht ik. Ik was pas 23 jaar, maar werkte al sinds mijn 15e in de horeca’.

Maria besloot om een lunchroom te beginnen waar alleen met biologische producten werd gewerkt. Ook wilde zij zoveel mogelijk zelf gaan maken.
Het eerste jaar was spannend, vertelt Maria. ‘In 2008 was er een financiële crisis en het was nog heel rustig in KEEK. Gelukkig had ik nog weinig vaste lasten. Ik woonde in een studentenkamer, had nog geen kinderen en ik deed alles zelf. Het was vooral heel spannend of het echt van de grond zou komen.’
Tijdens het tweede jaar zat het op een dag ineens helemaal vol. ‘Als er eenmaal mensen binnen zitten dan trekt dat ook weer andere mensen aan. Het werd steeds drukker. En het was alsof ik zelf ook wakker werd. Ik durfde steeds meer te ondernemen en zelf te maken.’
Na zeven jaar opende Maria een tweede vestiging aan de Oudegracht. ‘Ik had aan de Twijnstraat maar een heel kleine keukentje. Op de nieuwe locatie aan de Oudegracht kregen we meer ruimte om te bakken en koken. We openden er ook een klein winkeltje bij. Dat was even zoeken, want een winkel is heel anders dan een lunchroom.’


Inmiddels heeft Maria met de vestiging aan de Oudegracht een hele bakkerslijn met brood, saucijzenbroodjes, scones en kaneelbollen. ‘Het is fijn dat we daar gewoon door kunnen gaan met de verkoop terwijl de lunchroom door corona gesloten is.’ Er werken inmiddels 28 mensen bij KEEK. ‘Niet allemaal fulltime hoor, maar we proberen iedereen erbij te houden ondanks corona’, vertelt Maria.
Sinds een jaar of twee is Maria gaan nadenken over een nieuwe locatie voor de bakkerij. De huidige keuken aan de Oudegracht is namelijk niet praktisch, vertelt ze. ‘Alle muren zijn rond en er zijn opstapjes waardoor je bijvoorbeeld niet met de broodkarren heen en weer kunt rijden. Ik heb lang getwijfeld of ik de ruimte aan de Oudegracht zou aanpakken of dat ik toch op zoek zou gaan naar een nieuwe ruimte.’
Afgelopen zomer heeft ze de knoop doorgehakt. ‘Juist door dit zware jaar weet ik dat ik helemaal klaar moet staan voor betere tijden, in een professionele keuken.
Het leuke van de nieuwe vestiging is dat mensen straks eindelijk kunnen zien wat er allemaal wordt gebakken. Dat is belangrijk voor de identiteit van het bedrijf, vind ik. Dat we alles zelf maken. Je kunt dat wel vertellen, maar het is beter als je het ook kunt laten zien.’
Ze heeft uiteindelijk gekozen voor een nieuwe ruimte aan de Springweg. Een serieuze stap, vindt ze. ‘Het is het voor het eerst van mijn leven dat ik geld van de bank heb geleend. Hiervoor leende ik altijd een minimaal bedrag van mijn familie en verbouwde ik veel zelf. 
De nieuwe ruimte is van tevoren helemaal uitgedacht en uitgetekend samen met een gespecialiseerd bedrijf. Er ging een wereld voor me open. We zijn dit jaar begonnen met de verbouwing. Half maart hopen we open te gaan.’
De nieuwe locatie wordt grotendeels gefinancierd door de Triodosbank, maar een deel moeten Maria zelf inbrengen. ‘We hebben ervoor gekozen om dat via crowdfunding te doen, omdat dit ons meteen een platform geeft om meer informatie te delen over KEEK als bedrijf en over onze nieuwe locatie. Mensen kunnen een tegoedbon kopen welke ze straks op 3 locaties kunnen inleveren. We willen minimaal 35.000 euro ophalen, waarvan we o.a. een toonbank en zithoek willen gaan bouwen. 90 procent is al binnen!’
Maria is trots op haar zaak. ‘Ik vind mezelf geen topondernemer maar ik ben wel trots op wat er van KEEK is geworden. Een plek met een positieve sfeer, waar je een lekker, huisgemaakt, goed product kunt krijgen.’

Reacties