D66 pleit voor xtc-shop

Foto: D66

D66 heeft deze week een Utrechts Drugsmanifest gepresenteerd. Onderdeel van dit tienpuntenplan is een lokaal experiment waarbij mensen in een x-shop xtc kunnen kopen.

De huidige drugsaanpak werkt volgens D66 niet. D66 wil met een tienpuntenplan de stilstand doorbreken en lokaal het initiatief nemen voor een beter drugsbeleid. Het drugsbeleid moet volgens D66 liberaler en realistischer. Bakker: “Wij willen dat Utrecht start met een lokaal experiment waarbij mensen in een x-shop xtc kunnen kopen. Zo’n x-shop houdt het midden tussen een apotheek en een slijterij, maar dan voor de verkoop van xtc. Er worden gecontroleerde producten verkocht in beperkte gebruikshoeveelheden, je krijgt goede voorlichting en onder de 18 jaar kom je er niet in.”
Een ander voorstel van D66 is het uitbreiden van mogelijkheden om je drugs te testen, ook op festivals. Thuisteelt voor medicinale wiet moet niet langer strafbaar zijn en ook wil D66 dat Utrecht nu eindelijk de beschikking krijgt over een drive-in coffeeshop. D66 is er voorstander van dat Utrecht meedoet aan een tweede ronde van het wietexperiment.
D66 pleit ervoor om de drugscriminaliteit tegen te gaan door het verdienmodel van drugscriminelen aan te pakken. Om te beginnen met het reguleren van de minst schadelijke drugs zoals cannabis en xtc. Politie, het Openbaar Ministerie en gemeentelijke handhaving moeten zich volgens D66 zich richten op de ‘top van de piramide’ en de meest meedogenloze criminelen hard aanpakken. D66 vindt het belangrijk dat er ook meer grip komt op de Utrechtse drugseconomie. Beter lokaal onderzoek is hiervoor noodzakelijk.
Het debat over een beter drugsbeleid wordt volgens D66 nog veel te weinig gevoerd in de gemeenteraad en in de stad. D66 wil met haar manifest dit debat aanzwengelen. Ze stelt onder meer voor om een burgerforum in te stellen, waarbij bewoners geholpen door experts voorstellen gaan uitwerken voor verbetering. In de komende maanden gaat D66 in de gemeenteraad aan de slag om zoveel mogelijk van het tienpuntenplan tot uitvoering te brengen.

Cookieinstellingen