GroenLinks en PvdA willen pauzeknop voor schulden

Foto: pixabay

Dinsdag maakte de gemeente Amsterdam bekend een pauzeknop voor schulden in te voeren. Bij een pauzeknop komen er geen incasso’s of aanmaningen meer bij totdat een oplossing is gevonden. Het is bedoeld om te voorkomen dat schulden snel oplopen en problematisch worden. Wat GroenLinks en PvdA betreft volgt Utrecht het voorbeeld van Amsterdam. Vandaag, donderdag 29 oktober, tijdens het vragenuurtje zullen zij pleiten voor een pauzeknop voor schulden in Utrecht.

GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Stel: je bent door de coronacrisis of andere problemen in de schulden gekomen en klopt aan bij de gemeente. Dan kan het nog even duren voordat je hulp krijgt. In de tussentijd blijft je schuld oplopen en blijven de aanmaningen binnenstromen. Dat is erg stressvol. Een pauzeknop kan hierbij helpen. En het sluit mooi aan bij de ambitieuze Utrechtse aanpak ‘Utrecht schuldenvrij’.”
Vaak duurt het anderhalf jaar voordat de dossiers op orde zijn en het hulpprogramma begint. GroenLinks en PvdA vrezen dat deze tijdsduur oploopt door de coronacrisis. PvdA fractievoorzitter Rick van der Zweth: “Door corona komt er een boeggolf aan schulden op ons af en zal de kansenongelijkheid toenemen. Nu tijdig ingrijpen en verdere toename van schulden voorkomen is cruciaal en voorkomt grotere ellende later. Dat geldt óók voor mensen met – nu nog – kleinere schulden”.
Daarnaast vragen de partijen of Utrecht net als Amsterdam renteloze leningen kan aanbieden om mensen met kleine schulden eerder te bereiken.

Reacties