Utrechtse fotograaf Rob Huibers legde Nederlandse atoomenergie vast

Foto: Rob Huibers

Deze maand is het boek Een Stralend Verleden van de Utrechtse fotojournalist Rob Huibers verschenen. Hij kreeg het idee voor het boek na een bezoek aan de opslag van radioactief afval bij Vlissingen.

Sommige deuren gingen voor het eerst open (zoals voor de ultracentrifuges van Urenco), andere deuren waren eigenlijk al gesloten om niet meer open te gaan (kerncentrale Dodewaard). Naast de foto’s beschrijft Rob ook beknopt de geschiedenis, de techniek en de politiek van kernenergie. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat niet alleen techniek van kernenergie hopeloos verouderd is, maar ook de ideeën van beleidsmakers erover. Terwijl hij zich in kernenergie verdiepte, vond Rob vooral problemen en niet de oplossing die veel mensen erin zien.
Rob kreeg het idee voor het boek na een bezoek aan de opslag van radioactief afval bij Vlissingen. Hij voltooide Een Stralend Verleden na een geslaagde crowdfunding bij voordekunst. Eerder fotografeerde hij onder meer voor Trouw, NRC, De Volkskrant, maakte fotodocumentaires en boeken en was docent fotografie.

Cookieinstellingen