De singel is rond

14 sep 2020, 11:46 Stadsnieuws
img 6473
Mario Gibbels
De singel is weer rond. De Catharijnesingel werd in de jaren zeventig gedempt om ruimte te maken voor de auto, maar die ‘fout uit het verleden’ is na jaren van slopen, bouwen en graven hersteld. De binnenstad wordt weer omsingeld door water en groen. Utrecht schrijft daarmee geschiedenis. De terugkeer van de singel werd afgelopen weekend gevierd met een digitale opening.
Door de terugkeer van het water is de hele singel weer een plek waar je graag wilt zijn. Je kunt een rondje varen om de stad en de oude resten van kasteel Vredenburg bekijken onder Hoog Catharijne. Door de natuurvriendelijke oevers is er bovendien meer ruimte voor flora en fauna en is er veel groen teruggebracht in de stad. Ook het Zocherpark ter hoogte van het Willemsplantsoen is hersteld in de geest van de ontwerper Jan David Zocher jr., die het park rond 1830 heeft ontworpen.
De herstelde singel markeert de afsluiting van de eerste fase van de transformatie van het Utrechtse Stationsgebied. Twee gescheiden delen water zijn weer met elkaar verbonden door een vaarverbinding onder Hoog Catharijne te maken. Hiermee heeft Utrecht ook het eerste overdekte winkelcentrum van ons land waar je onderdoor kunt varen.
“Wat begon met de sloop en wederopbouw van Muziekcentrum Vredenburg tot muziektempel TivoliVredenburg, de vernieuwing van Hoog Catharijne, de bouw van het Stationsplein met daaronder ’s werelds grootste fietsenstalling en de sprong over het spoor met de bouw van kantoren en woontorens eindigt met het terugbrengen van het water. Een prachtige grootse afsluiting van de eerste fase. Niet alleen voor mij, maar ook voor al mijn voorgangers die verantwoordelijk waren voor het Stationsgebied én natuurlijk al die betrokken Utrechters die zich jaren hard hebben gemaakt voor de singel”, aldus Eelco Eerenberg, wethouder Stationsgebied.
Op bijna geen andere plek in Utrecht zijn er zo veel veranderingen geweest als aan de singel. Een klooster stond aan de basis van het Academisch Ziekenhuis, dat later werd getransformeerd tot woningen en kantoren. Een ander klooster werd een militair hospitaal en uiteindelijk een hotel. Een schouwburg en korenbeurs werden samen de Jaarbeurs en later kwam daar Muziekcentrum Vredenburg voor in de plaats. Een oude stationswijk werd Hoog Catharijne. En met de komst van de spoorwegen werden grote kantoren van de NS aan de singel gebouwd.
Wethouder Eerenberg; “De singel kun je zien als een soort caleidoscoop van moderne stadsontwikkeling. Het blijft uniek dat een autoweg, met ruimte voor twaalf rijbanen, weer plaatsmaakt voor water en groen. En nu de singel terug is van weggeweest, verbindt deze weer op prachtige wijze allerlei belangrijke stedelijke functies. Onder andere het station, een poppodium, theater en groen hebben hun plekje aan het water gevonden.”
De Utrechtse singel is een monument. Samen met de bruggen, het aangrenzend groen, de monumenten en de historische resten die zich aan weerszijden van de oevers bevinden, bestrijkt de historie bijna 900 jaar. Met het herstel van het laatste deel van de Catharijnesingel is de singel eindelijk weer ‘compleet’ en is er weer een hoofdstuk aan het singelverhaal toegevoegd.
De opening van de Utrechtse singel op zaterdag 12 september werd door de coronamaatregelen noodgedwongen digitaal gevierd. Om 13:00 werd er een ode aan de singel gelanceerd in de vorm van een video op www.CU2030.nl/singel en www.emmertjeutrecht.nl waarin Utrechters samen de singel vullen. Om 14.00 uur is de singel officieel geopend voor publiek en kunnen Utrechters weer een rondje om de stad varen.
Het Utrechtse creatieve bureau Supersolid maakte een campagne waarin Utrecht samen de singel vult en de opening viert. Op basis van mooie gesprekken met, en anekdotes van Utrechters maakten zij met spoken word artist Tom Strik een ode aan de singel. Deze ode komt tot leven in de video De singel is rond en is gemaakt met een volledig Utrechtse filmcrew. In de video doen vele Utrechters symbolisch samen een bijdrage aan het vullen van de singel met een echte Utrechtse emmer. Met de emmer doen zij een bijdrage aan het waterpeil van het nieuwe stuk en leggen zo het fundament voor de toekomst. De afgelopen week is de emmer al op verschillende plekken in de stad opgedoken als cadeau voor de inwoners en verscheen er zelfs een reuze-emmer bij Hoog Catharijne. Ook de reuze-emmer is gemaakt in Utrecht, door Brandwacht en Meijer, en is de komende week nog te bewonderen aan de singel.