Aandeel gescheiden inwoners in provincie Utrecht toegenomen tot 7%

Foto: Independer

In de provincie Utrecht is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 7% (was 6,3% in 2010). Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Utrechters met een scheidingspercentage van 7% ondergemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).
Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Utrechtse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,7%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Eemnes (+1,9%), gevolgd door IJsselstein (+1,6%) en Montfoort (+1,5%). Een lichte daling vond de afgelopen tien jaar plaats in de provinciale hoofdstad Utrecht (-0,1%).
Binnen Utrecht wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Eemnes. In de gemeente is namelijk 9% van de inwoners gescheiden. Ook in Baarn (8,9%) en Nieuwegein (8,5%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Utrechtse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Bunschoten: hier is ‘slechts’ 4,5% van de inwoners gescheiden.

Reacties