Burgemeester verbiedt demonstratie op Jaarbeursplein

Foto: Politie

Waarnemend burgemeester Den Oudsten heeft in overleg met de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio besloten om de aangekondigde demonstratie door ‘Nederland in Opstand’ op 4 juli op het Jaarbeursplein te verbieden. De politie heeft concrete informatie dat een grote groep relschoppers de demonstratie wil aangrijpen om ‘wanordelijkheden’ te plegen, schrijft Den Oudsten in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente ontving op 22 juni een kennisgeving voor een demonstratie door ‘Nederland in Opstand’ voor zaterdag 4 juli. In de kennisgeving staat dat er naar verwachting 1500 personen deelnemen aan de demonstratie die plaatsvindt op het Jaarbeursplein. Doel van de demonstratie is ‘Stop de 1,5 meter waanzin. Vrijheid politiegeweld’.
Naar aanleiding van de kennisgeving heeft de gemeente meerdere gesprekken gevoerd met de organisator van de demonstratie. Op basis van het eerste gesprek zag de driehoek mogelijkheden om de demonstratie door te laten gaan. Echter inmiddels beschikt de politie over informatie dat grote groepen ‘relschoppers van diverse pluimage’ de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen met de politie te komen. Op basis van de politie-informatie is de driehoek van mening dat een demonstratie op zaterdag niet veilig kan plaatsvinden. De organisator heeft laten weten ook bij een verbod alsnog te demonstreren.
Den Oudsten schrijft dat hij het ‘bijzonder onaangenaam’ vindt dat de demonstratie niet door kan gaan. Het aanbod om samen met de organisator op zoek te gaan naar een nieuw moment waarop de demonstratie veilig en ordelijk kan plaatsvinden, staat volgens hem nog steeds.

Cookieinstellingen