Instock sluit restaurant in Utrecht

Foto:

Amsterdam-Instock gaat twee van de drie restaurants permanent sluiten. Dat verklaren oprichters en eigenaren Bart Roetert, Selma Seddik en Freke van Nimwegen op hun website. Instock Den Haag en Instock Utrecht zullen helaas de deuren niet meer openen, nadat ze vanwege corona op 15 maart dicht gingen voor hun gasten.

Instock gaat verder met één restaurant in Amsterdam en tevens blijven ze actief met hun productlijn (bier, granola en kookboeken) en InstockMarket.nl, waarmee ze professionele chefs voorzien van overschotten of imperfecte producten. Het sluiten van de twee restaurants is volgens Instock noodzakelijk om deze crisis door te komen, zodat ze hun missie voort kunnen blijven zetten. De focus ligt in de toekomst op het faciliteren van andere horeca om circulair te werken en voedselverspilling op de kaart te zetten.
De horeca wordt hard getroffen. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in veel gevallen niet toereikend om de kosten te dekken. “Ons ‘circulaire business model’ zorgt in dit geval voor een extra nadelig effect”, legt Freke van Nimwegen uit. “We hebben een lage inkoop -want we redden de ingrediënten van de verspilling, maar méér arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kan je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan door.” Bovendien zijn de inkomsten van de restaurants voor zo’n 40% afhankelijk van groepen en evenementen. Dit gaat voorlopig niet terugkomen. Daarmee wordt het onmogelijk om de kosten van de restaurants in Den Haag en Utrecht te blijven dekken.
Door deze harde en moeilijke besluiten te nemen willen Bart, Selma en Freke de overige activiteiten veiligstellen zodat ze hun missie voort kunnen zetten. Het team van Instock Amsterdam heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om het restaurant op te knappen en voor te bereiden voor de anderhalve-meter-samenleving. In hun restaurant in Amsterdam zullen ze inspiratie blijven geven over hoe je heerlijke gerechten maakt van overschotten en imperfecte producten.
De afgelopen zes jaar leerde Instock in de praktijk hoe het is om met fluctuerende onverkochte producten te werken. Sinds 2017 brengt het team op de achtergrond ook overschotten en imperfecte producten naar vele andere horeca ondernemers. In 2019 lanceerden ze officieel het nieuwe initiatief InstockMarket.nl, waar chefs in de randstad ‘geredde ingrediënten’ kunnen bestellen. Instock verzamelt deze producten dagelijks op hun Food Rescue Centerin Amsterdam om vervolgens te leveren aan de bedrijfsrestaurants van bijvoorbeeld PWC en het ministerie van I&W. Zodra de kantoren weer (gedeeltelijk) open gaan, gaat het team deze activiteiten weer oppakken.
De urgentie van duurzaamheid en voedselverspilling tegengaan is nu groter dan ooit. Het consumentengedrag wordt sterk bepaald door de regels die nu gelden -waardoor vraag en aanbod maar moeilijk op elkaar af te stemmen is. In ons kleine landje hebben we de afgelopen maanden gezien dat er tegelijkertijd een enorm overschot én tekort kan zijn. Telers en producenten kunnen hun producten niet kwijt, terwijl de schappen van de supermarkten leeg gehamsterd werden. De oprichters van Instock -Bart Roetert, Selma Seddik en Freke van Nimwegen startten samen met Samuel Levie het initiatief Support Your Locals Amsterdam, om lokale producenten te helpen die geen afzet meer hadden door de sluiting van de restaurants. Ze zullen hiermee doorgaan zolang nodig is. Tegelijkertijd hopen ze snel weer de activiteiten van het Instock restaurant in Amsterdam en InstockMarket.nl voort te kunnen zetten.Er kan nog afscheid genomen worden van de restaurants. Op 15 en 16 mei vindt namelijk ‘The Last Rescue’plaats. Voor meer informatie kun je terecht op de evenementpagina’s van Instock Utrecht en Instock Den Haag.

Reacties