Utrechters mogen voortaan hangmatten ophangen in parken en plantsoenen

Foto: pixabay

Utrechters mogen voortaan hangmatten en zogeheten slacklines ophangen in alle parken en plantsoenen van de gemeente Utrecht. Dat schrijft wethouder Keees Diepeveen in een brief aan de gemeenteraad.

Aanleiding is de motie ‘Stop de hangmatbureaucratie’ die op 23 januarie 2020 door de gemeenteraad werd aangenomen. Hierin verzocht de gemeenteraad het college om het ophangen van hangmatten toe te staan zonder toestemming vooraf en daarvoor zo nodig algemene regels op te stellen.
Het college heeft nu deze algemene regels opgesteld voor het ophangen van hangmatten en slacklines. Als algemene regel stelt het college dat alleen bomen mogen worden gebruikt voor het ophangen van hangmatten en slacklines die in het gras staan. Ook mogen alleen bomen gebruikt worden met een grove bast zoals de eik, populier, iep, linde, wilg en tamme kastanje. Bomen moet ook een stamdoorsnede hebben van tenminste 30 cm. En bij het ophangen moet altijd extra boombescherming worden gebruikt. Verder mogen alleen 1 of 2 persoons hangmatten worden gebruikt.
In parken zullen geen borden met deze algemene regels geplaatst worden. De algemene regels over hangmatten en slacklines staan op de gemeentelijke website over bomen. Daar staan ook praktische tips over het ophangen van hangmatten en slacklines.

Reacties