Burgemeester staat stil bij aanslag 24 Oktoberplein tijdens Nieuwjaarstoespraak

Foto: gemeente Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen vertelde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op 2 januari in Stadion Galgenwaard terug te kijken op 2019 met gemengde gevoelens. Naast alle mooie momenten, zoals de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld, was er ook de aanslag op de tram op het 24 Oktoberplein op 18 maart.

Utrecht was daarmee opeens wereldnieuws, aldus Van Zanen. Echter naast verbijstering en verdriet is er volgens hem nóg iets blijven hangen. Iets moois. Hij doelde daarbij op de stille tocht waarbij vertegenwoordigers van en uit moskeebesturen samen met FC Utrecht-supporters zij aan zij liepen.’Het spandoek dat een plek kreeg in dit stadion: “Utreg buigt nooit”… Als ik daar aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.’
Verder noemde Van Zanen nog de Uithoflijn die in 2019, eindelijk, ging rijden, het Stadhuis dat na een grondige restauratie weer open ging, de roeiers van Triton die de Vasity wonnen en de koning die de wereldpremière van WeDriveSolar opende. En Utrecht is samen met Londen, na Stockholm, de meest concurrerende regio in de Europese Unie.
Ook blikte de burgemeester vooruit, naar het jaar 2020 waarin de Singel weer rond zal zijn, de bieb op de Neude open gaat en in augustus de Vuelta in Utrecht start.

Reacties