SSH verduurzaamt wooneenheden Tuindorp West Complex

Foto: SSH

De SSH heeft als doel om de CO2-uitstoot van haar panden te verlagen. Om aan deze duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen start de SSH een bijzondere pilot in één van de studentenflats van het Tuindorp West Complex in Utrecht. Bij deze pilot worden drie wooneenheden van tien kamers op drie verschillende manieren verduurzaamd. De maatregelen die hierbij worden getroffen variëren van kleine ingrepen tot zware maatregelen waarbij de uitstraling van dit monumentale pand behouden blijft. Op maandag 4 oktober zijn de werkzaamheden gestart om dit te realiseren.

Het Tuindorp West complex is een gemeentelijk monument, wat vanzelfsprekend betekent dat de uitstraling van het gebouw gelijk moet blijven. Dat in combinatie met het grote aantal bewoners van de hoogbouwflats en het feit dat de SSH de studentenkamers in oppervlakte niet wil verkleinen om het wonen aantrekkelijk te houden, maakt het verduurzamen van dit gebouw een grote uitdaging. Dit is alleen te realiseren met hulp van vernieuwende technieken en daarom heeft de SSH de samenwerking opgezocht met specialisten op dit gebied, namelijk aannemersbedrijf Vastbouw, installatieadviesbureau VIAC, installatiebureau Feenstra en Van den Pol Elektrotechniek. Vanuit ieders specialisme zijn de diverse oplossingen voor verduurzaming in kaart gebracht. Daaruit zijn drie scenario’s ontwikkeld die worden toegepast in de wooneenheden. Deze variëren van infraroodverwarming tot het aanbrengen van isolerende coatings waarbij iedere wooneenheid een unieke aanpak krijgt. De uitdaging hierbij schuilt in het verduurzamen naar het niveau van klimaatneutraal, waarbij het projectteam niet tornt aan de uitstraling van het gebouw.
Tijdens deze pilot monitort de SSH gedurende één jaar het energieverbruik, de gebruikerservaringen en het wooncomfort van de deelnemende eenheden en vergelijkt deze met een gelijkwaardige referentiewoning. De input hiervoor wordt verzameld door middel van diverse sensoren en meters in de panden en gesprekken met de bewoners. De resultaten hiervan zet de SSH in voor de verduurzaming van de rest van het Tuindorp West Complex en andere (monumentale) studentenpanden. Op deze manier wil de SSH haar bewoners goed en betaalbaar huisvesten en toewerken naar een klimaatneutrale woningvoorraad in 2050.

Cookieinstellingen