Kinderroute Gagelbos verbindt stad en natuur

Foto: provincie Utrecht

De kleurrijke kinderroute in het Gagelbos die de Utrechtse wijk Overvecht met het speelbos verbindt, is geopend. De route voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar brengt stad en buitengebied bij elkaar, daagt uit tot spelen en tot naar buiten gaan.

Groen is gezond. Onderzoeken onderstrepen de positieve invloed van natuur op de gezondheid. Natuur ontspant. Natuur stimuleert tot bewegen. Door natuur worden kinderen uitgedaagd om grenzen te verleggen. Een natuurlijke speelomgeving stimuleert ook tot een meer gevarieerd en creatief speelgedrag. Daar draagt de provincie Utrecht graag haar steentje aan bij.
Een verbinding tussen stad en land is daarom van wezenlijk belang. Een paar jaar geleden is er een fiets- en wandelbrug aangelegd, zodat mensen uit de stad makkelijk toegang hebben tot dit recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek. En nu is de kinderroute Gagelbos geopend. Een route die tot de verbeelding spreekt en uitdaagt tot bewegen.
Een mooie bijkomstigheid van de kinderroute in het Gagelbos is dat de kinderen er ook wat kunnen leren over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Gagelbos speelt een rol in de verhalen over soldaten en gebieden die onder water stonden, waardoor de vijand niet verder kon. Want als je tot aan je navel in het water staat, dan kun je niet verder lopen.
De kinderroute is tot stand is gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Utrecht Natuurlijk en de provincie Utrecht. Het speelbos werd op 29 augustus 2019 feestelijk geopend door kinderen en bestuurders: gedeputeerde Provincie Utrecht Hanke Bruins Slot, wethouder gemeente Utrecht Kees Diepenveen, directeur Utrecht Natuurlijk Rob Nillezen en provinciehoofd Utrecht Staatsbosbeheer Jasper Kuipers.

Reacties

0