Woensdag tweede hardloopprotest voor Amelisweerd

Foto: Amelisweerd niet Geasfalteerd

Actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd organiseert op woensdagavond 10 juli voor de tweede keer een hardloopprotest tegen de verbreding van de A27 in natuurgebied Amelisweerd. De geplande verbreding van de A27 zou betekenen dat duizenden bomen langs de hele stadsrand gekapt worden en dat de luchtkwaliteit in de omgeving van de Ring verder achteruitgaat. Veel Utrechters zien de plannen niet zitten. Zij hebben recent bijval gekregen van de Raad van State die stelt dat de Nederlandse overheid de Europese wetgeving omtrent de uitstoot van stikstof niet voldoende naleeft. 
 
‘De uitspraak van de Raad van State is volgens de Actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd goed nieuws, maar hiermee zijn de plannen nog niet van tafel. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt bijvoorbeeld dat ze voor vliegveld Lelystad ‘een list’ moet verzinnen om aan de stikstofregels te voldoen. De actiegroep denkt dat de Overheid ook voor de verbreding van de A27 op zoek gaat naar ‘een list’ om de plannen toch door te laten gaan. Dat zegt Anneke Wensing, woordvoerder van Amelisweerd niet Geasfalteerd.  
De actiegroep wil door middel van verschillende soorten acties een breed publiek betrekken bij het behoud van Amelisweerd. De eerste hardloopactie trok ongeveer 150 lopers. Op 1 september is een fietsdemonstratie gepland. Daarnaast organiseert de groep klimworkshops ter voorbereiding op een eventuele bosbezetting als de kap doorgaat. De groep put hierbij inspiratie uit de bosbezetting van Amelisweerd in de jaren ’80 en succesvolle bosbezettingen op andere plekken. 
‘Het wordt steeds duidelijker dat bomen essentieel zijn als we klimaatverandering tegen willen gaan. Bomenkap is dus veel meer dan alleen een lokaal probleem. In plaats van kappen zou de overheid juist grootschalig moeten aanplanten.’ Zegt Anneke. 
De hardlopers verzamelen woensdag om 19.00 uur op de parkeerplaats van Zwembad Krommerijn. Er zijn twee routes uitgezet, van 4 en 6 km, die beide langs het deel van Amelisweerd lopen waar de meeste bomen gekapt dreigen te worden. ‘We hadden eerst nog een derde, langere route in gedachte, maar we hebben de plannen iets gewijzigd om plekken met veel eikenprocessierupsen zo veel mogelijk te ontlopen.’

Reacties