Station Utrecht Leidsche Rijn snelste stijger

Foto: ProRail.nl
Foto: ProRail

Het grootste station van Nederland is wederom Utrecht Centraal met 194.000 in- en uitstappers en gaat traditioneel nek-aan-nek met Amsterdam Centraal met 192.000. Utrecht Leidsche Rijn is voor het tweede jaar op rij de snelste stijger. Dat blijkt uit cijfers van de NS.

Net als voorgaande jaren is Utrecht Centraal het grootste station van Nederland met een stijging van 4% naar 194.000 in- en uitstappers per werkdag. Het wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal dat even snel groeit naar 192.000. De groei op de 5 grootste stations (Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport) is net als vorig jaar gemiddeld 5%.
De grootste stijger van deze vijf is de afgelopen 3 jaar station Schiphol Airport met 7% naar ruim 92.000 in- en uitstappers. Dit heeft te maken met de grote groei van de luchthaven. Ook Amsterdam Zuid groeit gestaag, met zo’n 61.000 in- en uitstappers is hier een groei te zien van 11%. Dit heeft te maken met de gebiedsontwikkeling en de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn.
De relatief nieuwe stations doen het ook goed. Je ziet dat de eerste jaren hier de reizigersgroei geleidelijk toeneemt, waarna het stabiliseert. Utrecht Vaartsche Rijn heeft al circa 8.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat voor het tweede jaar op rij het hoogste groeipercentage (29%) zien naar een kleine 3.000 in- en uitstappers.
In 2018 is het aantal in- en uitstappers met 2,2% gestegen op een gemiddelde werkdag. In het weekend is de stijging zelfs 4,2%. De totale groei is daarmee 2,7%. Dit heeft te maken met economische groei en verbetering van de dienstregeling. Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag bedraagt ongeveer 1,3 miljoen.

Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver. Ten opzichte van 2016 en 2017 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de methodiek.

Reacties