Jonge raven gespot op landgoed Haarzuilens

Foto: pixabay

Boswachter Tim heeft drie jonge raven aangetroffen op landgoed Haarzuilens. Dat meldt de website van Natuurmonumenten. Het bewijs dat de raven zich thuis voelen op het landgoed en ook jongen groot brengen.

Al enkele jaren hoorde boswachter Tim het kenmerkende geluid van de raaf op het landgoed en af en toe zag hij ze overvliegen, maar het lukte maar niet om te ontdekken waar ze zich precies bevonden. “De raaf is de grootste zangvogel van Nederland, als je zijn zang en roep eenmaal gehoord hebt dan vergeet je het nooit meer”, aldus de boswachter.
Raven leggen hun eieren al heel vroeg in het seizoen in een groot nest verstopt in de boomtoppen. Eind april is het de tijd dat de jongen, inmiddels al een kilo zwaar, het nest verlaten. Boswachter Tim kon zijn geluk dan ook niet op dat hij net rond de tijd van uitvliegen drie jonge raven vond in de top van een boom rondom het nest.
Raven lijken veel op zwarte kraaien, maar zijn bijna een keer zo groot. Raven zijn ook heel slim en spelen in op mensen. Dit is de reden waarom ze zo ontzettend moeilijk te vinden zijn.
Halverwege de vorige eeuw was de raaf in Nederland uitgestorven. Bejaagd en gevreesd, onder meer vanwege z’n zwarte kleur (bijgeloof) en als concurrent van jagers. Sinds de herintroductie rond 1970 zijn er nu zo’n 200 paar in Nederland, en het aantal neemt gelukkig weer toe.

Cookieinstellingen