GroenLinks pleit voor een duurzaame ‘Koningsdag 2020’

Foto: gemeente Utrecht

Dit jaar is er 100.000 kilo afval opgehaald bij het schoonvegen van Utrecht na Koningsdag. Wat GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard betreft kan dit evenement een stuk duurzamer. Ze vroeg het college maandag om samen met geïnteresseerde inwoners, ondernemers en organisaties een plan op te stellen voor een duurzaam ‘Koningsdag 2020’.

Met tientallen auto’s, minstens vijftig bladblazers en ruim honderd mensen is al het (plastic) zwerfafval in de binnenstad van Utrecht schoongeveegd na Koningsdag en -nacht. Het ging om 100.000 kilo afval. Raadslid Melody Deldjou Fard: “Samen feest vieren verbindt de stad en zorgt ervoor dat de diverse bewoners elkaar in een fijne feestelijke sfeer ontmoeten. Maar de hoeveelheid geproduceerd (zwerf)afval tijdens de festiviteiten rondom Koningsdag past niet bij de ambities van een circulaire duurzame stad en kan wat ons betreft een stuk minder.”
Melody Deldjou Fard vraagt het college om met een plan van aanpak voor een duurzaam Koningsdag 2020 te komen, in samenwerking met de stad. Bijvoorbeeld door een campagne om het bewustzijn te vergroten, het gebruik van meer duurzame materialen en statiegeld drinkbekers of hervulbare bekers. “Maar GroenLinks is vooral ook nieuwsgierig naar de ideeën en knelpunten vanuit de stad. Want om een duurzame stad te zijn, moeten we samen werken en samen zoeken naar de juiste oplossingen.” Om het plan en de campagne vernieuwend vorm te geven vraagt Melody Deldjou Fard het college ook in gesprek te gaan met lokale ontwerpers en social designers.

Reacties