Nieuwe elektrische bussen voor stad en provincie Utrecht

Foto: provincie Utrecht

Nieuwe elektrische bussen gaan rijden op drie stadslijnen en in de streekdienst van U-OV. Gedeputeerde Dennis Straat en Gerrit Spijksma, algemeen directeur Qbuzz, presenteerden op 6 maart de nieuwe elektrische bussen voor het Utrechts openbaar vervoer.

Voor het openbaar vervoer in de stad Utrecht heeft U-OV de keuze laten vallen op Heuliez, een Franse busbouwer uit de stal van IVECO. Voor de U-OV lijnen 3, 7 en 8 in de stad Utrecht gaan 35 Heuliez bussen rijden van het type GX 437. Dit zijn ruime, gelede bussen van 18 meter met voldoende capaciteit voor ruim 130 reizigers per rit. De vervoerder heeft onlangs ook elektrische bussen van Heuliez besteld voor de Q Link lijnen in Groningen.
Algemeen directeur Qbuzz, Gerrit Spijksma: “Heuliez heeft een sterke positie op de Franse markt en is voor haar voorbestaan niet afhankelijk van buitenlandse activiteiten. Het bedrijf kwam met de beste prijs en kwaliteitscombinatie uit de bus en dat gaf voor ons de doorslag. Heuliez combineert een middelgrote batterij met een hoge laadsnelheid, waardoor relatief veel elektrische kilometers gereden kunnen worden. Dit is van bijzonder belang omdat de U-OV bussen snel en efficiënt op de eindpunten van de lijnen zullen worden opgeladen.”
Vanaf begin 2020 zet U-OV voor het eerst ook nieuwe elektrische bussen in voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht. U-OV heeft daarvoor de keuze laten vallen op Ebusco, een leverancier die al elektrische bussen heeft geleverd voor U-OV lijn 1 en die nu ook voor de streekdienst 20 elektrische bussen gaat leveren van 12 meter. De vervoerder heeft deze Ebusco bussen uitgekozen omdat deze bijzonder geschikt zijn om op de stalling in Nieuwegein en Zeist opgeladen te worden. De bussen zullen verspreid over meerdere lijnen worden ingezet in de ochtend- en avondspits.
De nieuwe elektrische bussen worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Utrecht die daarvoor een subsidie van 5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Gedeputeerde Dennis Straat: “We zetten hiermee een belangrijke vervolgstap op weg naar onze ambitie om in 2028 het openbaar vervoer volledig schoon te hebben. Zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen. Bovendien profiteren de reizigers van meer capaciteit met 1.000 extra zitplaatsen dagelijks in het openbaar vervoer erbij.”
De 55 elektrische bussen van U-OV maken onderdeel uit van een vernieuwingsoperatie waarbij in totaal 125 bussen worden vervangen. De nieuwe bussen zullen na getest te zijn vanaf begin 2020 geleidelijk worden ingezet in het openbaar vervoer

Cookieinstellingen