Meer elektrische bussen in provincie Utrecht

Foto: provincie Utrecht

Schone bussen met meer zitplaatsen voor de reizigers. Om dat voor elkaar te krijgen investeren de provincie Utrecht en vervoerder U-OV in een omvangrijke vernieuwing van het openbaar vervoer. Vanaf eind 2019 worden 125 bussen vervangen. Daarvoor in de plaats komen behalve de nodige gemoderniseerde voertuigen 55 nieuwe elektrische bussen. Deze gaan rijden op drie lijnen in de stad Utrecht en in de streekdienst. De instroom van zoveel elektrische bussen in een al langer lopende concessie is uniek in Nederland.

Gedeputeerde Dennis Straat: “Met deze vervanging slaat de provincie Utrecht samen met vervoerder U-OV  twee vliegen in één klap. Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028. Tegelijkertijd is er, gezien de aanhoudende groei van het openbaar vervoer, dringend behoefte aan extra capaciteit. Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar is.”
De uitbreiding van de capaciteit levert dagelijks ruim 1.000 extra zitplaatsen op. Bovendien zet U-OV 15 nieuwe bussen in van 15 meter lengte op drukke regiolijnen. Ook deze bussen bieden extra plek voor de reizigers.
U-OV rijdt momenteel in de stad Utrecht elektrisch op de lijnen 1 en 2. Als vervolgstap worden drie drukke stadslijnen omgeschakeld naar elektrisch rijden:

lijn 3 Utrecht C.S. – Overvecht
lijn 7 Voordorp – Kanaleneiland
lijn 8 Station Lunetten – Oorsprongpark

Voor deze stadslijnen zet U-OV 35 nieuwe, elektrische bussen in. Dat is voldoende om deze lijnen elektrisch te laten rijden. De bussen worden op de eindpunten van de lijn opgeladen met snelladers.
Rondom de stad Utrecht gaan in de streekdienst ook 20 nieuwe, elektrische bussen rijden. Deze elektrische bussen worden op de stalling in Nieuwegein en Zeist opgeladen. Ze rijden verspreid over de dag op meerdere lijnen, met name in de ochtend- en avondspits.
Voor de vervanging van de resterende 70 voertuigen worden 15 nieuwe dieselbussen aangeschaft, evenals gemoderniseerde bussen. De 15 nieuwe U-OV bussen voor de regiolijnen voldoen aan de hoogste Euro VI norm en gaan vanaf december 2019 als eerste rijden. De 55 elektrische bussen worden eerst uitgebreid getest. Vanaf voorjaar 2020 gaan deze gefaseerd rijden voor de reizigers.
Om deze investering in duurzaam openbaar vervoer mogelijk te maken, stelt de provincie Utrecht een eenmalige bijdrage beschikbaar van 5 miljoen euro in de meerkosten. Bovendien investeert de provincie jaarlijks 1,3 miljoen euro in maatregelen om meer capaciteit te realiseren door langere bussen in te zetten. Om de ingebruikname van de elektrische bussen mogelijk te maken, werken de provincie en U-OV nauw samen met de gemeente Utrecht.

Reacties

Cookieinstellingen