Participatieformule werkt met sekswerkers aan toekomst zonder Tippelzone

Foto: pixabay

De gemeente Utrecht heeft De Participatieformule de opdracht verleend om met de sekswerkers van de te sluiten tippelzone De Baan te gaan werken aan hun toekomst. Ervaringsdeskundigen maken daarbij deel uit van het team.

De opdracht aan De Participatieformule is gestart op 1 januari 2019 en voorziet in een inventarisatiefase van zes maanden waarin het leggen van contact en waar mogelijk starten met het ontwikkelen van individuele plannen centraal staat. Het gaat om maximaal 55 verschillende individuen met ieder een ieder een eigen plan of traject. Sommige van deze trajecten zullen zich richten op een opleiding om zo uit het sekswerk te kunnen stappen, andere zullen op zoek gaan naar mogelijkheden om in het sekswerk actief te blijven.
Op basis van de resultaten en ervaringen uit de eerste zes maanden worden vervolgactiviteiten voor de ontwikkelings- en uitvoeringsfase geformuleerd. Deze fase loopt tot de daadwerkelijke sluiting van De Baan. Mogelijk loopt op basis van de individuele plannen voor een aantal sekswerkers de opdracht wat langer door. Stoppen met sekswerk heeft tijd nodig, aldus het college. Dit proces kan vanaf het moment van contact tot daadwerkelijke uitstap 2-3 jaar in beslag nemen. Een sekswerker die stopt, staat voor de uitdaging om de vertrouwde werkzaamheden – en leven geheel achter zich te laten en een nieuw leven op te bouwen. Dat bestaat vaak niet alleen uit het vinden van nieuw werk of dagbesteding en bijbehorend inkomen, maar ook uit een nieuw sociaal leven en het werken aan bijvoorbeeld schuldenproblematiek, verslaving of psychische problemen.
Het besluit om de tippelzone te sluiten is genomen om de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone van bedrijventerrein naar woonwijk mogelijk te maken. Daarbij is uitgegaan van sluiting op uiterlijk 1 juli 2021

Cookieinstellingen