Smakkelaarsveld wordt groen rustpunt in hectische omgeving

Foto: gemeente Utrecht

Vanmorgen is het plan van ontwikkelaar Lingotto voor het Smakkelaarsveld gepresenteerd. Op het nieuwe Smakkelaarsveld komt een parkje, drie woongebouwen, horeca en een parkkelder.

De inrichting is bedoeld als tegenhanger van de hectische omgeving: in het centrum, naast Utrecht CS en bovenop een tram- en busbaan. Dit winnende plan is ontworpen door Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ en kwam mede tot stand op basis van gesprekken met de stad, de directe omgeving en de gemeenteraad. In 2019 gaat de eerste schop de grond in. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn.
Het Smakkelaarsveld wordt ‘het Oog van de Orkaan’: een groen rustpunt in een hectische en dynamische omgeving. Om het park zo groot mogelijk te maken wordt de tram- en busbaan overbouwd. Hierdoor ontstaat een glooiend en oplopend park. Dankzij deze hoogteverschillen, ontstaat een ruimte onder het park. Deze ruimte is bedoeld voor (fiets)parkeren, een kleine haven en de ‘Parkkelder’ met daarin een wisselend cultureel-maatschappelijke programma. In het midden van het park is een klein horecapaviljoen met terras. De Leidse Rijn wordt doorgetrokken en verbonden met de Catharijnesingel. Drie bruggen zorgen ervoor dat het Smakkelaarsveld straks van alle kanten bereikbaar is. Er komen drie woongebouwen met in totaal circa 150 woningen in het middenhuur segment, vrije sector huur en vrije sector koop. De gebouwen staan deels op de overbouwde bus- en trambaan. Het dak van een van de gebouwen is openbaar toegankelijk. Hierop komt ook een horecagelegenheid.
Voordat de architecten gingen ontwerpen, is met computersimulaties bepaald waar de woongebouwen het beste konden worden geplaatst. Dit is gedaan om zowel een gezond park als gezonde woningen te ontwikkelen. Met als resultaat dat het plan zo weinig mogelijk hinder heeft van wind en geluid en zoveel mogelijk zonlicht in het park en in de woningen, op een locatie waar dit niet vanzelfsprekend is.
Het afgelopen jaar maakten drie verschillende partijen een plan voor deze complexe plek, waarvoor de gemeenteraad een aantal randvoorwaarden had gesteld. Het water van de Leidse Rijn moest terugkomen met ruimte voor wonen en veel groen. De aanleg van de Leidse Rijn en van de openbare ruimte moet worden betaald worden van de opbrengsten van woningen. Het Smakkelaarsveld moest goed verbonden worden met de omgeving en duurzaam, gezond en hoogwaardig worden ontwikkeld. Ook is met mensen uit de stad, de directe omgeving, raadsleden en ambtenaren vooraf de identiteit bepaald die de basis was voor de plannen van de partijen.

Reacties

Cookieinstellingen