Grauwe Eeuw kondigt verdere juridische stappen aan inzake cowboys en indianenfeest

Foto: pixabay

Actiegroep de Grauwe Eeuw heeft gisteren verdere juridische stappen gezet met betrekking tot het cowboys en indianenfeest in TivoliVredenburg. Vorige week wees de Officier van Justitie de aangifte voor discriminatie van De Grauwe Eeuw af, daarom start de actiegroep een zogeheten artikel 12 procedure.

“Een wit Openbaar Ministerie gaat voor niet witte mensen bepalen wat racistisch is, dat is institutioneel racisme van het hoogste niveau”‘ aldus de indiener van de aangifte, Michael van Zeijl. Naast de artikel 12 procedure stelt de actiegroep de gemeente Utrecht in gebreke omdat deze niet binnen de wettelijke termijn handhavend heeft opgetreden. De actiegroep had de gemeente gesommeerd de subsidie van TivoliVredenburg in te trekken.
Het OM motiveert zijn besluit op de volgens de Grauwe Eeuw verkeerde aanname dat als Zwarte Piet geen racisme is dat dan het cowboys en indianenfeest ook geen racisme kan zijn. Het Europees hof voor de rechten van de mens denkt daar echter anders over, aldus de Grauwe Eeuw. “Wij gaan alle procedures volgen tot aan het Europees hof,” schrijft van Zeijl in het persbericht, “Het einde van de tijd dat Nederland racisme toestaat is hiermee in zicht. Wij zien deze procedure namelijk met vertrouwen tegenmoet.”
TivoliVredenburg heeft al laten weten dat het feest met als thema Cowboys en Indianen sowieso eenmalig is.

Reacties