Scholen kunnen 5 tot 10 procent besparen op energiekosten

Foto: Zonnepanelen

Helpt het als je op je eigen school bewust omgaat met energie? Dit was de insteek van de Utrechtse pilot ‘Energiescan en Energiecoach’. Uit de pilot blijkt dat een besparing van 5 tot wel 10 procent op de energiekosten mogelijk is.

Op tien basisscholen in Utrecht is onderzocht of en hoe docenten en leerlingen energie zouden kunnen besparen. Het energiegebruik op deze scholen werd gedurende de pilot nauwkeurig gemonitord en tegelijkertijd was er een coach die leerlingen en leraren stimuleerde tot gedragsverandering.

De pilot bracht in kaart hoeveel energie scholen zouden kunnen besparen en hoeveel energie ze zouden kunnen opwekken. Het besparingspotentieel van de tien scholen samen is € 22.480 per jaar. De mogelijkheid voor de tien scholen om zelf energie op te wekken door plaatsing van zonnepanelen (het opwekkingspotentieel), is € 18.580. Opgeteld € 41.060 : dat is een gemiddelde besparing op energiekosten van € 4.106 per school per jaar als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
De mogelijkheden om energie te besparen zijn eerst in kaart gebracht door middel van energiescans. In deze scans is specifiek naar de gebouwen en het energieverbruik gekeken. Dat leidde tot adviezen over het gebouw-technisch besparingspotentieel en ook over de kansen die er voor de gebruikers van de schoolgebouwen zijn.
De energiecoach stimuleerde vervolgens bewust gedrag op scholen bij de docenten en de leerlingen. Zowel het elektriciteitsverbruik als het verbruik van gas of stadsverwarming is op sommige scholen hoog: hier kan veel energie en geld bespaard worden.

In de teambesprekingen en in gastlessen voor kinderen zijn de uitkomsten van de energiescans gebruikt om leerkrachten, leerlingen en andere gebruikers te informeren over het energieverbruik van hun school en om uit te leggen hoe je energie kunt besparen. Deze bijeenkomsten en lessen zijn goed ontvangen en als zinvol ervaren. Ze hebben geleid tot een eerste stap naar gedragsverandering. Scholen hebben al maatregelen genomen en de eerste besparingen zijn inmiddels gerealiseerd.
Uit de pilot blijkt dat de scholen veel kunnen besparen door installaties correct af te stellen. Directeur Thamar Henneken van obs Voordorp: ,,De energiepilot heeft voor bewustwording gezorgd. We zijn nu veel alerter met lichten uitdoen, thermostaatknoppen terugzetten en deuren sluiten. Ook gaan alle computers nu automatisch om 19.00 uur uit.’’
Het initiatief voor deze pilot komt van SPO Utrecht, het bestuur van 35 scholen voor openbaar primair onderwijs in de stad. SPO Utrecht vindt duurzaamheid belangrijk en zoekt naar manieren om zo verantwoord mogelijk om te gaan met het milieu. De pilot kreeg subsidie van de gemeente Utrecht. ,,Uit deze pilot blijkt duidelijk dat we het energieverbruik op scholen positief kunnen beïnvloeden. We gaan ons best doen om de werkwijze uit te breiden naar onze andere SPO-scholen en we hopen dat andere schoolbesturen zullen volgen,’’ zegt Rob van der Westen, adviseur huisvesting bij SPO Utrecht.

Cookieinstellingen