Bijna 4.000 nieuwe studentenwoningen de komende vier jaar

Foto: gemeente Utrecht

Utrecht realiseert de komende vier jaar bijna 4.000 nieuwe studentenwoningen. De verwachting is dat vraag en aanbod op de studentenhuisvestingsmarkt in 2021 meer met elkaar in evenwicht zullen zijn.

Vanwege de verwachte sterke toename van internationale studenten, hebben gemeente, universiteiten en SSH eind vorige maand afgesproken ook na 2021 nieuwe studentenwoningen te blijven bouwen. Daarnaast heeft Utrecht de Autoriteit Persoonsgegevens verzocht gegevens van malafide verhuurders te mogen publiceren om huurders te waarschuwen.

Volgens de Kences Monitor 2017 studeren in Utrecht 66.700 studenten aan het hoger onderwijs (HBO en WO). Utrecht huisvest op dit moment 29.100 studenten. Het aantal 18-jarigen in Nederland stabiliseert komende jaren, en daarmee het aantal studenten in Utrecht. Ook blijkt uit de monitor dat studenten in Utrecht sinds de invoering van het studievoorschot gemiddeld minder op kamers gaan. Tegelijkertijd blijft het aantal internationale studenten wel sterk groeien.

Met het Actieplan Studentenhuisvesting zet Utrecht in op het vergroten van het aanbod van studentenhuisvesting in de stad, via nieuwbouw, transformatie van bestaand vastgoed, tijdelijke verhuur van te slopen of te transformeren vastgoed. In 2017 zijn zestig nieuwe studentenwoningen op het Veemarktterrein gerealiseerd en 251 woningen aan de Vliegend Hertlaan. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van grotere projecten die de komende jaren worden opgeleverd. De verwachting is dat er tot en met 2021 3.862 studenteneenheden worden toegevoegd aan de voorraad waarvan:

– 492 in 2018 (Briljantlaan, zustershuis Van Kleffenslaan, Eisenhouwerlaan en Leidsche Rijn Centrum Noord Z1)

– 981 in 2019 (KPN Terrein fase 1, Opaalweg/Amethistweg, Ziekenhuis Oudenrijn overige fasen)

– 190 in 2020 (Belastingkantoor Gerbrandystraat)

– 2199 in 2021 (Archimedeslaan en Centrum Overvecht (NPD-strook))

De gemeente blijft ook na 2021 de ontwikkeling van studentenwoningen in de stad stimuleren. De universiteit wil op het Utrecht Science Park 2000-3000 studentenwoningen realiseren en ook de SSH heeft de ambitie om te blijven investeren in nieuwe projecten.

Naast het vergroten van het aanbod treft de gemeente ook andere maatregelen om de huisvestingssituatie voor (internationale) studenten te verbeteren. Onder andere via het huurteam en de aanpak van huisjesmelkers. Inmiddels weten Nederlandstalige studenten het Huurteam Utrecht goed te vinden als zij vermoeden dat ze teveel huur betalen of te maken krijgen met intimidatie. Er wordt nu ook ingezet op het bereiken van internationale studenten.

Een deel van de verhuurders van studentenwoningen vraagt stelselmatig te hoge huren en intimideert huurders. Dit is een volstrekt onacceptabele manier van verhuren in de toch al krappe markt voor studentenhuisvesting. De gemeente heeft daarom een aantal jaar geleden een team opgezet van juristen, data-analisten en inspecteurs voor de integrale aanpak van huisjesmelkers. Dit team ontwikkelt voortdurend methodes om huisjesmelken en vastgoedmisbruik tegen te gaan. De gemeente wil dit ongewenste gedrag aanpakken en huurders waarschuwen. Daarom is vandaag per brief aan de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om de namen en (verhuur)adressen van malafide verhuurders openbaar te maken.

Cookieinstellingen