Ook in een bewaakte fietsenstalling uw fiets goed vastzetten

05 feb 2018, 10:45 Stadsnieuws
bicycles 1190129 1920
pixabay
Is uw fiets wel eens uit een bewaakte fietsenstalling gestolen? Het onrecht kan extra groot voelen wanneer dit zich voordoet, evenals de verbazing, want hoe kan dit nou gebeuren? Toch komt het wel eens voor. Nu in Utrecht hard wordt gewerkt aan de grootste fietsenstalling ter wereld rijst de vraag hoe in zo een enorme fietsparkeergarage de veiligheid van uw fiets gewaarborgd kan worden. Is de NS aansprakelijk te stellen? En wat kunt u zelf doen om te zorgen dat uw fiets niet uit een bewaakte fietsenstalling wordt gestolen?

De grootste ter wereld

In Utrecht schieten de fietsenstallingen als paddenstoelen uit de grond. Momenteel wordt er gewerkt aan een grote stalling onder het oude postkantoor
op de Neude en worden er op drukke momenten in de stad meerdere zogenaamde Pop Up Parkings
ingericht, onder andere op het Janskerhof en de Mariaplaats. En natuurlijk staat dit jaar de afronding van de grootste fietsenstalling ter wereld onder het centraal station op de planning. Met drie verdiepingen, een intern fietspad en elektronische verwijsborden die aangeven hoeveel plekken er nog vrij zijn, kan dit met recht een megastalling genoemd worden. Wanneer de fietsenstalling helemaal klaar is, zal er ruimte zijn voor 12.500 fietsen. Hiermee neemt Utrecht het wereldrecord van Tokyo over.

In- en uitchecken

In de fietsenstalling onder het Jaarbeursplein wordt gebruikgemaakt van een "nieuwe manier van stallen". Door in te checken met een OV-chipkaart bij de incheckzuil aan de ingang van de fietsenstalling kan de fiets een plekje krijgen in de stalling. Wanneer u uw fiets weer ophaalt checkt u uit bij de beheerder van de fietsenstalling. Dit moet ervoor zorgen dat alleen degene die een fiets heeft gestald, ook daadwerkelijk degene is die hem weer mee naar buiten neemt. Maar dit garandeert niet dat kwaadwillenden geen fiets uit de stalling kunnen stelen. Helaas komt het nog wel eens voor dat fietsen onder het oog van de camera en bewaker worden meegenomen. Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over verschillende bewaakte fietsenstallingen in het land waar dit het geval is. Het is dus belangrijk om ook in een stalling met toezicht maatregelen te nemen om te zorgen dat uw fiets ook alleen weer door u wordt meegenomen.

Wat kunt uzelf doen?

Ook als u uw fiets in een bewaakte fietsenstalling stalt, is het belangrijk uw fiets aan iets vast te zetten. Het is daarom aan te raden om naast het gewone ringslot door het achterwiel, nog een extra slot te gebruiken waarmee het voorwiel aan het fietsenrek wordt bevestigd. Ook is het mogelijk de fiets te verzekeren. Verschillende verzekeringsmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld Simplesurance
, hebben speciale fietsverzekeringen in hun assortiment die online af te sluiten zijn.

Aansprakelijkheid van de bewaakte fietsenstalling

In hoeverre is een bewaakte fietsenstalling, zoals die onder het jaarbeursplein, aansprakelijk wanneer er een fiets uit de stalling gestolen wordt? Volgens de Fietsersbond ligt dit aan de hoofdverplichting van in dit geval de fietsenstalling, zo valt te lezen op de website van de organisatie: "als jij je fiets tegen betaling in een bewaakte stalling plaatst, ontstaat tussen jou en de stallinghouder een overeenkomst van bewaarneming. De hoofdverplichting daarvan is dat de stallinghouder goed op jouw fiets past en hem teruggeeft in de staat waarin jij hem bracht." Toch betekent dit niet automatisch dat u uw geld terugkrijgt. Er bestaan verzekeringstechnische redenen waarin de rechter aansprakelijkheidsuitsluiting kan toelaten en de eigenaar van de fietsenstalling dus niets hoeft uit te keren. Het is dus altijd nog het beste om zelf voor een goed extra slot te zorgen en toch maar een fietsverzekering af te sluiten, zelfs als u uw fiets altijd in een bewaakte stalling zet.