Utrecht maakt spelregels voor tijdelijke woningverhuur

Foto: Pixabay

Er komen spelregels voor het tijdelijk verhuren van woningen aan toeristen en voor structurele woningverhuur voor short stay. Dat stelt het college voor aan de raad. De regels zijn nodig voor het voorkomen van overlast, het behoud van de leefbaarheid en binding met de buurt, en om te zorgen voor veilige verhuur. De regels beschermen bovendien de schaarse woningvoorraad en creëren een gelijk speelveld tussen hotels en particuliere aanbieders.

Utrecht is een aantrekkelijke stad vanwege de historische binnenstad, haar lokale en eigentijdse karakter en prettige sfeer. Toeristen, expats, internationale studenten en tijdelijk personeel weten onze stad te vinden en maken ook steeds vaker gebruik van verblijf in particuliere woningen, bijvoorbeeld via Airbnb. Wethouder Jeroen Kreijkamp: “Tijdelijke woningverhuur is een welkome aanvulling op het reguliere verblijfsaanbod. Het past bij het karakter van onze stad, waar toeristen zich kunnen onderdompelen in de lokale cultuur. Bovendien stimuleert het de lokale economie en werkgelegenheid. Ik ben blij dat er nu duidelijke regels komen met een eerlijk speelveld voor alle aanbieders.”

Om de verhuur voor iedereen prettig te laten verlopen stelt het Utrechtse college regels voor. Bewoners mogen hun woning maximaal 60 nachten per jaar verhuren aan maximaal vier personen of aan een gezin met meer personen. De gasten mogen geen overlast veroorzaken. De woning moet brandveilig zijn en er moet toeristenbelasting betaald worden. De verhuurder van de vakantiewoning moet bovendien zelf ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van de woning die verhuurd wordt. De normering op maximaal 60 nachten verhuur per jaar is in lijn met de regels in andere grote steden. In Amsterdam wordt dit al toegepast en ook Rotterdam maakt deze week bekend de norm van maximaal 60 dagen per jaar te gaan hanteren. Het gebruik van vakantieverhuur door particulieren wordt gemonitord en de regels kunnen worden aangepast als daar aanleiding toe is.

Bij short stay worden woningen structureel verhuurd voor een periode vanaf 2 weken tot een half jaar. Short stay is vooral gericht op de zakelijke markt. Het college wil een omgevingsvergunning verplicht stellen voor short stayverhuur en nieuwe short staylocaties alleen nog maar toestaan bij transformatie of nieuwbouw. Dit zorgt ervoor dat bestaande woningen beschikbaar blijven voor de woningmarkt. Voor bestaande short staylocaties komt een regeling, waarbij de situatie met een toets op leefbaarheid gelegaliseerd kan worden. Aanbieders van de bestaande short staysituaties krijgen een jaar de tijd om hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen.

Na instemming van de gemeenteraad met het nieuwe beleid treden de beleidsregels in werking en worden bewoners en eigenaren geïnformeerd. Naar verwachting gaan de regels medio februari 2018 in.

Overlast door tijdelijke verhuur melden kan via utrecht.slimmelden.nl

Cookieinstellingen