De watertoren in Overvecht staat te koop

Foto: Vitens

De watertoren in Overvecht staat sinds een aantal weken te koop. Watermaatschappij Vitens gebruikt de watertoren niet meer en wil de toren een nieuw leven geven.

Het in Amsterdamse School ontworpen gebouw is in de crisisjaren gebouwd als werkgelegenheidsproject in de toenmalige gemeente Maartensdijk. De achthoekige toren is ruim 49 meter hoog. Vitens wil, nu het bedrijfsmatige karakter niet meer van toepassing is, de watertoren op een maatschappelijk verantwoorde wijze een nieuw leven geven.

De aan de Neckardreef gelegen watertoren is ontworpen door architect J. Pateer. De start van de bouw vond plaats in 1934. De toren stond al bijna dertig jaar op deze plaats toen in 1961 begonnen werd met de bouw van de stadsuitbreidingswijk Overvecht. Ten tijde van de bouw stond de toren in een polder met boerderijen in de gemeente Maartensdijk. Bij de bouwplannen van Overvecht-Zuid werd de toren opgenomen in Park de Watertoren. Met het beƫindigen van de functie ten behoeve van de drinkwatervoorziening wordt de watertoren nu te koop aangeboden.

Vitens is voornemens de watertoren te verkopen met een maatschappelijke functie. De toren herbestemmen met een woonfunctie wordt niet geprefereerd.

De watertoren is een gemeentelijk monument. De gemeente is van plan mee te werken aan het wijzigen van de bestemming mits die in harmonie staat met de omgeving.

Cookieinstellingen