Gemeente gaat samenwerken met universiteit en hogeschool op ICT-gebied

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht is deze week de samenwerking aangegaan met Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht om studenten te betrekken bij ICT-programma’s en data gedreven sturing. Ook krijgen medewerkers van de gemeente de ruimte om twee dagen per week promotieonderzoek te verrichten onder begeleiding van het departement Informatica van de universiteit.

Wethouder Kees Geldof (Publieksdienstverlening en Bestuursinformatie): “De gemeente Utrecht heeft al veel ICT-kennis in huis, maar wij willen ook investeren in nieuwe talenten om onze organisatie en dienstverlening toekomst-bestendig te maken. De samenwerking met de Universiteit Utrecht moet binnen onze organisatie leiden tot een hoog gekwalificeerd promotieonderzoek over vroegtijdige voorspelling van schuldproblematiek en het snel vinden van informatie, waardoor wij meer kennis en ervaring binnenhalen en aan ons binden.”

Rector magnificus Bert van der Zwaan is blij met het nieuwe PhD-programma. “Het is een mooie manier om onderzoek te doen waar maatschappelijk grote behoefte aan is. Deelnemers kunnen gebruik maken van onze onderzoeksfaciliteiten. Bovendien kunnen wij de projecten promoten bij bèta-studenten in de laatste fase van hun studie, en zorgen we voor een netwerk waarin de promovendi ervaringen kunnen uitwisselen.”

Naast de gemeente, gaat de Universiteit Utrecht op korte termijn met meer overheidsorganisaties contracten tekenen voor duale PhD-trajecten. De promotietrajecten duren zes jaar. Ook is de gemeente Utrecht een samenwerkingsproject gestart waarbij studenten van de Hogeschool Utrecht worden ingezet bij zes trajecten rond ‘datagedreven sturing’: door slim gebruik van data-informatie beleid maken. Nooit eerder kwamen zo veel studenten opdrachten uitvoeren bij een gemeente. Lector Procesinnovatie en informatiesystemen, Pascal Ravesteijn van de Hogeschool Utrecht: “In verschillende projecten wordt gekeken hoe een specifieke technologie kan worden toegepast om processen binnen de gemeentelijke organisatie beter te laten verlopen of om de dienstverlening naar burgers te optimaliseren.”

Cookieinstellingen