Zoektocht nieuwe locatie tippelzone beëindigd

Foto: Pixabay

In de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de tippelzone heeft het college geluisterd naar alle inbreng en besloten de zoektocht te beëindigen. In de consultatie zijn door omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden een aantal nieuwe feiten en bezwaren naar voren gebracht. Het college is op basis hiervan tot de conclusie gekomen dat zowel Boteyken als de Elektronweg geen geschikte nieuwe locatie zijn voor de tippelzone.

Daarnaast telt mee dat de ervaring van het goed functioneren van de tippelzone aan de Europalaan van minder betekenis blijkt voor het draagvlak in de stad voor verplaatsing van de tippelzone. Om de belanghebbenden van beide locaties niet te lang in onzekerheid te laten, heeft het college vanmiddag dan ook besloten het besluit nu al te nemen en te communiceren over beëindiging van de in maart gestarte zoektocht.

De gemeente heeft in de hele stad gekeken naar geschikte locaties voor de nieuwe tippelzone. Aanleiding was dat op de huidige locatie aan de Europalaan een woonwijk gebouwd gaat worden, waardoor de tippelzone te dicht op woningen zou komen te liggen. Uit uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat zeven locaties in principe geschikt zijn om een tippelzone te realiseren. Het college heeft deze locaties tegen elkaar afgewogen. Daar kwamen twee locaties uit naar voren die het meest geschikt waren. Op basis van de consultatie zijn deze locaties dus niet langer het meest geschikt en hiermee is verplaatsing van de tippelzone op dit moment niet meer aan de orde.

Dit besluit betekent dat er opnieuw een afweging moet worden gemaakt tussen het bestaande prostitutiebeleid met de bestaande tippelzone en de wens om in de Merwedekanaalzone een nieuwe woonwijk te ontwikkelen. De consequenties voor de sekswerkers en Merwedekanaalzone worden nader in beeld gebracht. In de tussentijd blijft de tippelzone open en wordt de hulpverlening aan sekswerkers voortgezet.

D66 vindt dat het college een verstandige beslissing heeft genomen. Echter D66 vindt ook dat de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone door moet gaan. Tegelijkertijd is D66 van mening dat sekswerkers een veilige werkplek moeten hebben en dat de gemeente haar zorgplicht voor deze kwetsbare groep moet nakomen. Wat D66 betreft blijft daarom de tippelzone in ieder geval tot 1 januari 2020 op de huidige locatie. Voor de bestaande groep sekswerkers moet nog een oplossing gevonden voor na 2020.

GroenLinks is blij met de beslissing van het college om de tippelzone niet te verplaatsen naar de Elektronweg of de Boteyken. GroenLinks wil echter ook dat de sekswerkers snel zekerheid krijgen. Wat GroenLinks betreft komt het college dan ook zo snel mogelijk met een plan hoe de tippelzone kan worden ingepast in de toekomstige ontwikkelingen in de Merwedekanaalzone.

Ook de VVD vindt het besluit van het college een verstandig besluit. Wat de VVD betreft blijft de tippelzone op de Europalaan en sluit deze uiterlijk in 2020 definitief de deuren. De VVD wil snel een debat voeren over de toekomst van de tippelzone aan de Europalaan. Naar alle waarschijnlijkheid vindt dit debat aanstaande donderdag plaats.

Ook de SP vindt het een verstandig besluit. Wat de SP betreft moet er nu doorgepakt worden. De mannen en vrouwen van de Europalaan kunnen volgens de SP niet op hun oude plek blijven tippelen. De SP pleit voor een heel goed uitstapprogramma en begeleiding voor de sekswerkers.

 

 

Cookieinstellingen