Fraude pgb omvangrijker dan verwacht

Foto: CC0 Public Domain

Tussen december 2015 en april 2017 zijn er bij de gemeente 113 meldingen en signalen binnen gekomen over mogelijk misbruik van het persoonsgebonden budget (pgb). Er was gerekend op zo’n 35 meldingen. Bij 27 meldingen is het onderzoek inmiddels afgerond wat bij een geval heeft geleid tot blokkering van de betaling en bij een geval tot het stopzetten van het persoonsgebonden budget.

De meeste meldingen kwamen van buurtteammedewerkers en van verschillende afdelingen van de gemeente Utrecht. De meeste signalen gingen over vermoedens van onrechtmatig gebruik van het persoonsgebonden budget door zorgverleners.

Op basis van de 113 meldingen zijn 43 onderzoeken gestart. Inmiddels zijn 27 onderzoeken afgerond, 16 onderzoeken lopen nog. Een onderzoek heeft geleid tot blokkering van de betaling, een tot stopzetting van het persoonsgebonden budget. Twee zaken zijn overgedragen in verband met de participatiewet en 5 zaken zijn overgedragen aan het Zilveren Kruis. Bij 19 gevallen leidden de onderzoeken niet tot een vervolg.

Naar aanleiding van de resultaten heeft de gemeente besloten om twee extra toezichthouders aan te stellen en een ondersteuner.

Cookieinstellingen