Utrecht wil Klimaatinstituut huisvesten

Foto:

Op 1 september 2017 dienen provincie Utrecht en gemeente Utrecht het bid in om het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) te huisvesten in het Beatrixgebouw naast Utrecht Centraal Station. Naast de goede locatie, een half uur van Schiphol, biedt de regio met de nabije ligging van de Universiteit Utrecht en meerdere nationale wetenschappelijke instituten op het gebied van klimaat, meteorologie, water en ondergrond volgens de gemeente en provincie ook nog eens het ideale wetenschappelijk klimaat.

Utrecht is door de Europese Commissie benoemd tot meest concurrerende regio van Europa, met een prettig vestigingsklimaat en een hoogopgeleide bevolking. Gedeputeerde Pim van den Berg: “Utrechtse opleidingsinstituten zijn van wereldklasse, zoals de Universiteit Utrecht die wereldwijd toonaangevend klimaatonderzoek doet en kennispartner is van ons eigen ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tel daarbij de kennisinstellingen in Utrecht en omliggende gemeenten als Zeist en De Bilt bij op en dan heb je de ideale kruisbestuiving voor dit instituut.” 
“Klimaat en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als stad omarmen we bedrijven en kennisinstellingen die een actieve bijdrage leveren aan Gezond Stedelijk Leven in Utrecht. Het GCECA past daar als klimaatinstituut natuurlijk perfect bij” aldus wethouder Jeroen Kreijkamp.
In provincie Utrecht staat klimaatadaptatie hoog op de agenda. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Door een participatieve aanpak laten we op lokaal niveau zien dat we succesvolle invulling kunnen geven aan deze mondiale vraagstukken. We werken met inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen om Utrecht en de wereld in te richten voor een waterveilige toekomst.” Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de grootschalige transformatie in het Stationsgebied. Hier wordt internationaal de toon gezet voor gezonde en duurzame toplocaties. Maar ook het klimaatbestendig maken van de flats en openbare ruimte in Kanaleneiland als onderdeel van renovatie laat zien dat door intensieve samenwerking met vele partijen mooie resultaten bereikt worden.

Cookieinstellingen