Utrecht sluit nieuwbouw niet meer op aardgas aan

Foto: Pixabay

Utrecht gaat nieuwbouwwoningen vanaf nu aardgasvrij opleveren. Ook wil de gemeente daar waar een duurzaam alternatief beschikbaar is geen gasleidingen meer vervangen die aan het einde van de levensduur zijn. In de Warmtevisie die het college ter vaststelling voorlegt aan de raad, geeft Utrecht aan hoe de gehele warmtevoorziening van de stad klimaatneutraal kan worden.

In Utrecht wordt de CO₂-uitstoot voor een derde veroorzaakt door het verwarmen van gebouwen met aardgas. “De komende jaren gaat veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. Er zijn ingrijpende aanpassingen nodig in gebouwen en in de energie-infrastructuur. Utrecht kan alleen klimaatneutraal worden door andere energiebronnen te gebruiken: de zon, de wind, aardwarmte en de warmte die de industrie over heeft. Dit vraagt om grote investeringen. “Deze visie laat zien welke stappen nodig zijn om te komen tot een duurzame warmtevoorziening. Ook geeft het houvast aan marktpartijen die voor grote investeringen staan.”

Utrecht grijpt natuurlijke momenten aan voor het maken van investeringskeuzes in het verduurzamen van de warmtevoorziening, bijvoorbeeld wanneer een gasleiding aan vervanging toe is, een complex wordt gerenoveerd of een cv-installatie aan vervanging toe is. De gemeente kijkt per gebied met samenwerkingspartners en bewoners naar de beste oplossing. Van Hooijdonk: “Dit levert de wijken waar we aan de slag gaan ook veel op. Energiezuinige huizen waarmee we een flinke tijd vooruit kunnen, werkgelegenheid én een gezonde toekomst.”

Een gasleiding gaat zo’n veertig jaar mee. Het is niet rendabel om een leiding aan te leggen of nog te vervangen vanwege de landelijke afspraak om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Utrecht loopt met het besluit over aardgasvrije woningen vooruit op de landelijke wetgeving. De gemeente tekende hiervoor de Green Deal aardgasvrije wijken. Op dit moment geldt nog een aansluitplicht voor aardgas. Het Rijk kondigde al aan de wetgeving voor nieuwbouw aan te passen, mogelijk per 1 januari 2018.

Cookieinstellingen