Kersstraat en Concordiastraat worden deze zomer Leefstraat

Foto: hetkanwel

Het Utrechts college heeft voor deze zomer vier aanvragen ontvangen voor Leefstraten. Het college gaat vooralsnog akkoord met twee initiatieven: de Kersstraat en de Concordiastraat. Het initiatief Koekoekstraat is niet akkoord en het college wacht nog op een aangepast voorstel voor een Leefstraat in de Nieuwe Koekoekstraat. Donderdag vindt er in de gemeenteraad een spoeddebat plaats voer Leefstraten.

Een Leefstraat geeft bewoners de mogelijkheid om samen plannen te maken voor een tijdelijke andere inrichting en gebruik van de straat. De Leefstraten vinden plaats in de rustige zomerperiode met minder verkeer en in de zomervakantie van de kinderen. Door de tijdelijke inrichting is er meer ruimte om elkaar te ontmoeten en te spelen. Daarnaast kan een tijdelijke andere inrichting het gesprek op gang brengen over het effect van mobiliteit op de kwaliteit van de omgeving.

De Kersstraat en de Concordiastraat zijn kleine woonstraten. Er zijn goede omleidingsroutes mogelijk en parkeeralternatieven beschikbaar. De Concordiastraat wordt vanaf 8 juli gedurende drie weken als Leefstraat ingericht. De Kersstraat wordt vanaf 15 juli voor vier weken een Leefstraat. Bij biede straten hebben de initiatiefnemers aangetoond dat zij in gesprek zijn geweest met hun straat en buurtgenoten en dat er hoofdzakelijke voorstanders zijn.

Het initiatief van de Koekoekstraat is later aangesloten bij het initiatief van de Nieuwe Koekoekstraat. Daardoor heeft de initiatiefnemer onvoldoende tijd gehad om ‘het proces’ met anderen in de straat vorm te geven. Ook is de communicatie met mensen buiten de straat niet optimaal geweest. Omwonenden voelden zich overvallen door de mededeling dat er een Leefstraat zou komen. Bovendien ligt het afsluiten van deze route zeer gevoelig in de wijk, zo is gebleken uit de vele reacties. Wel is gebleken dat ook kritische bewoners bereid zijn om het gesprek te voeren over mobiliteit en verkeersontsluiting in de buurt. Volgens het college is het draagvlak voor een Leefstraat in de Koekkoekstraat in deze zomerperiode onvoldoende en wijst daarom dit initiatief af.

De initiatiefnemers van de Nieuwe Koekoekstraat hebben uitgebreid gecommuniceerd over hun plan voor de Leefstraat . Zij hebben enquetes deur aan deur gehouden in de Nieuwe Koekoekstraat en de aangrenzende Kwartelstraat en er is een informatieavond gehouden. In de buurt zijn 400 folders verspreid waarin mensen zijn uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Het bleek dat de meeste mensen in de straat en directe omgeving voor het initiatief waren. Echter bij de gemeente kwamen ook negatieve resacties binnen, met name uit de wijdere omgeving. Deze gaan met name over de bereikbaarheid.

De initiatiefnemers willen hun voorstel nog aanpassen, rekening houdend met de buurt en de bereikbaarheid van de huisartsenpost. Dit nieuwe voorstel wordt woensdag door het college beoordeeld. Indien de beoordeling positief is, zullen de omwonenden worden geïnformeerd met een wijkbericht.

Donderdag vindt er in de gemeenteraad een spoeddebat plaats over de Leefstraten in de Vogelenbuurt. Na VVD en CDA willen ook D66 en de SP praten over ‘het rommelig’ verlopen proces over de auto- en fietsloze straten. 

Cookieinstellingen