Steeds meer Utrechtse speeltuinen in zelfstandig beheer

30 mei 2017, 10:15 Stadsnieuws
play 1568430 1920
pixabay
Bij tien van de 21 Utrechtse speeltuinen hebben betrokkenen het initiatief genomen zelf de speeltuin te beheren en hebben zij daarvoor zelfstandige speeltuinorganisaties opgericht. De overige speeltuinen in de stad volgen hun eigen tempo en verzelfstandigen wanneer ze hier klaar voor zijn.
Met het nieuwe beleidskader 'Speelruimte maken we samen' geeft het college een impuls aan de beweging naar zelfstandige speeltuinorganisaties die aansluiten bij de buurt en de wensen van gebruikers. Dit raadsvoorstel ligt nu voor aan de gemeenteraad.
De speeltuinen waar bewoners, wel of niet met ondersteuning van professionals, al een zelfstandige speeltuinorganisatie hebben opgezet, merken dat de betrokkenheid vanuit de buurt sterk is toegenomen. Dat blijkt uit het grote aantal activiteiten dat door bewoners en kinderen zelf worden georganiseerd. De zelfstandige speeltuinorganisaties zijn flexibel en kunnen het beheer snel aanpassen aan actuele wensen uit de buurt.
Wethouder Victor Everhardt: “Speeltuinen zijn waardevolle speelplekken in de buurt, waar kinderen en volwassenen elkaar ontmoeten. Daarom vind ik het een goede ontwikkeling dat steeds meer bewoners zelf de speeltuin beheren. Op deze manier past de speeltuin het beste bij de buurt, met activiteiten waar de buurt behoefte aan heeft. We zetten deze lijn graag door en ondersteunen de nieuwe speeltuinorganisaties hierbij wanneer dat nodig is.”
Speeltuinen met een zelfstandige speeltuinorganisatie zijn: De Zandloper, Sportspeeltuin Abstede, Noordsepark, Bankaplein, Hoge Weide, De Boog, Eilandstede, Griftsteede, De kameleon en De Bloesem. Hiervan was Speeltuin Abstede in oktober 2016 de eerste speeltuin met een zelfstandige speeltuinorganisatie.
De praktijk leert dat een speeltuin met een thema zoals Sportspeeltuin of natuurlijk spelen, meer kinderen en ouders trekt. De gemeente wil thema’s nu centraal zetten in het beheer. Hiermee kan een verscheidenheid aan speeltuinen ontstaan, die een belangrijke rol in de stad spelen en die de woonkwaliteit van wijken en buurten vergroten.
Het ontwikkelen van het beleidskader ‘Speelruimte maken we samen’ (raadsvoorstel) ging hand in hand met de verzelfstandiging van de eerste speeltuinen. Zo konden gemeente en de nieuwe speeltuinorganisaties van elkaar leren en kijken wat nodig is om een speeltuin zelfstandig te laten zijn en hoe professionals hierbij het beste kunnen ondersteunen. Het nieuwe speeltuinbeleid is tot stand gekomen in samenwerking met de sociaal makelaarsorganisaties, vrijwilligers en andere betrokkenen. Meer informatie is te vinden op www.speeltuinen.org .
Het beleidskader is in lijn met het beleidskader Vernieuwend Welzijn (2011) én het coalitieakkoord 'Utrecht maken we samen'. Het draait om het behouden van professionaliteit en tegelijkertijd het geven van vertrouwen aan bewoners om een rol te spelen en van waardering voor hun kwaliteiten en betrokkenheid.