De wieken van de molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat staan voorlopig stil. De graanmolen in de Vogelenbuurt is één van de 48 molens in Nederland waarbij het wiekensysteem is uitgerust met zogenoemde deelbare roeden. Tijdens de restauratie vorig jaar zijn de nieuwe roeden van molen Rijn en Zon ook op deze manier uitgevoerd, volgens de richtlijn van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Vanwege enkele incidenten bij andere molens, waar bouten afbraken, is volgens de Rijksdienst niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten. Uit voorzorg staan de molens voorlopig stil.
Ondertussen wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de constructie. De Rijksdienst wil voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei met een advies komen voor een oplossing. Dan is ook duidelijk wat de kosten zijn en wanneer met de werkzaamheden gestart kan worden. Het wiekensysteem met deelbare roeden betekent dat de wieken bestaan uit twee stalen stukken die verbonden zijn met bouten en moeren. De Rijksdienst noemt vooralsnog twee mogelijke oplossingen: reparaties uitvoeren of overgaan tot het klassieke model met roeden uit één stuk.
Molen Rijn en Zon werd gebouwd in 1913, maar raakte bij een storm in 1949 zwaar beschadigd. De graanmolen werd pas in 1975 gerepareerd, toen de gemeente de molen overnam van de molenaar. Vanaf 2010 stond de molen weer stil na een breuk van een houten balk in de kap, waarna bleek dat er meer onderhoud nodig was. In 2015 is de kap van de molen getakeld en gerestaureerd, terwijl aan de Adelaarstraat de rest van de molen en de stelling is aangepakt. In juli 2016 is de kap weer op de molen geplaatst en zijn de nieuwe wieken gemonteerd en gaan draaien.