Utrechtse proef bezorgt huurders lagere energierekening

Foto: energiebox.org

UTRECHT – In Nederland hebben ruim 750.000 huishoudens moeite met het betalen van de energierekening. De gemeente en de Utrechtse woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex gaan dit jaar een proef doen in Overvecht met als doel energie besparen en daarmee lagere lasten voor mensen met een laag inkomen. Dit meldt de gemeente.

Huurders krijgen een gericht energieadvies en per complex een zogenoemde energiebox met besparende producten om het energiegebruik en daarmee CO2-uitstoot omlaag te brengen.
De proef is een vervolg op project Energiebox, waarbij huurders van de woningcorporaties sinds begin 2015 gebruik kunnen maken van een gratis energieadvies en energiebox met daarin onder meer een zeer zuinige lamp, een stekkerblok en radiatorfolie om warmteverlies te voorkomen. Dit wordt aangeboden door gemeente en corporaties. De afgelopen twee jaar zijn er bijna 1.700 energieadviezen gegeven, wat bij deze huishoudens geleid heeft tot een energiebesparing van 12 procent. De energierekening ligt per huishouden gemiddeld 113 euro lager, terwijl in 2015 en 2016 in totaal 513,9 ton CO2 werd bespaard.

Naast besparing van energie en geld, zorgt het project ook voor werkgelegenheid. Sinds de start van de proef zijn zes werkzoekenden uit de bijstand aan het werk gegaan als energieadviseur. Drie van hen hebben inmiddels een reguliere baan.

Energieonderzoek Centrum Nederland concludeerde in een woensdag gepresenteerd rapport dat de Utrechtse methode effect heeft en ook wethouder Lot van Hooijdonk is enthousiast. “In Utrecht besparen al veel mensen slim energie en besparen daarmee op hun energierekening. De preventieve werking van deze proef in Overvecht sluit aan bij de Utrechtse armoedeaanpak. Dat is een win-winsituatie.”

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen