Gezamenlijke aanpak seksuele intimidatie in Utrechtse zwembaden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vader Albert Mulder maakte afgelopen zomer op Facebook melding van meisjes die werden lastiggevallen door jongens in zwembad De Kwakel in Overvecht en riep vaders op om toezicht te houden. Ook stelde hij dat zij gratis toegang zouden moeten krijgen tot zwembaden. Hoe staat het eigenlijk met seksuele intimidatie in Utrechtse zwembaden? 

In 2015 zijn er vanuit de zwembaden De Kwakel en Krommerijn geen meldingen binnengekomen, laat de gemeente weten. In zwembad Den Hommel was het toen echter vier keer raak. Zes pubers, van wie vijf tussen de 12 en 15 jaar, hebben hiervoor toegangsverboden tot twee jaar gekregen.

In de zomer van 2016 was Den Hommel in de zomer dicht. Er waren drie meldingen vanuit De Krommerijn en De Kwakel samen.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. De partij wilde weten hoeveel meldingen uit Utrechtse zwembaden er bekend waren. Dit naar aanleiding van een noodkreet en oproep van de heer Mulder op Facebook. “Deze nemen wij zeer serieus”, aldus de gemeente. “Het gedrag dat hij beschrijft is onaanvaardbaar en daar treden wij tegen op. Wij delen zijn stelling dat ouders een rol en verantwoordelijkheid hebben in de opvoeding en gedrag van kinderen in de buitenruimten en ook in de zwembaden.” Het stadsbestuur heeft ook kennis genomen van Mulders plannen om een alarmerings-app te ontwikkelen. “Om adequaat te kunnen reageren op incidenten, is het nodig dat alle incidenten gemeld worden. Het meest effectief is om dat meteen te doen bij de aanwezige toezichthouders in het zwembad”, aldus het college.

Maatregelen
Bij ieder incident binnen de Utrechtse zwembaden wordt volgens de gemeente melding gedaan bij de politie, gebiedsmanager veiligheid en jongerenwerk. Afhankelijk van het incident wordt contact opgenomen met de ouders. Het huidige beleid binnen de zwembaden biedt de mogelijkheid tot een ontzegging tot vijf jaar en wordt door het college ondersteund.

Gedurende de vakantie is het toezicht in De Kwakel verhoogd. Zo waren getrainde toezichthouders vanaf een half uur voor de opening tot een half uur na sluiting aanwezig om de kleedhokjes en de jongeren in de gaten te houden. Ook stond de politie voortdurend paraat.

Bron: rtvutrecht.nl

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen