Verdachten aangehouden in PGB-fraudezaak

Foto: CC0 Public Domain

HOUTEN, AMERSFOORT, UTRECHT – Een 61-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Amersfoort en een 37-jarige vrouw uit Vleuten zijn aangehouden om gehoord te worden in een onderzoek naar PGB-fraude. Eerder werden in dit onderzoek de administratie, computers en gegevensdragers in beslag genomen bij invallen in Amersfoort en Utrecht.

Behalve van PGB-fraude worden de man en de vrouwen verdacht van verduistering van gelden, die zij onder zich hadden als bewindvoerder, en van bijstandsfraude. De aangehouden personen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een bedrijf dat tot voor kort vanuit Houten zorg verleende aan houders van een persoonsgebonden budget. De verdenking is dat het bedrijf voor grote bedragen heeft gefraudeerd en dat cliënten niet de zorg kregen waarvoor declaraties werden ingediend in de periode 2012 tot 2014. Volgens het Zorgkantoor zou de zorgverlener een bedrag van zo’n 2,5 miljoen euro ten onrechte hebben ontvangen. Verder rechercheonderzoek moet uitwijzen wat het precieze fraudebedrag is.

Onderzoek
De signalen van fraude leidden tot invallen op 30 maart jl. door de politie en de Inspectie SZW in een woning met kantoorruimte aan de Matthias Withoosstraat in Amersfoort en een woning annex kantoor aan de Battutalaan in Utrecht. Op vier woningen in Houten, een woning in Utrecht en een pand in Duitsland werd beslag gelegd. Daar ging een lang oriënterend onderzoek aan vooraf nadat over een periode van enkele jaren uit verschillende hoeken meldingen kwamen dat de cliënten van het bedrijf nauwelijks begeleiding kregen. Familieleden klaagden dat ze geen inzicht kregen in de financiële positie van de cliënten. Een bank sloeg alarm vanwege een groot aantal rekeningen dat op naam van het bedrijf werd geopend.

De afgelopen maanden zijn meerdere aangiften opgenomen, waaronder de aangifte van het Zorgkantoor. Voorts heeft een advocaat aangifte gedaan namens 74 (ex-)cliënten. Eerder had de gemeente Houten al aangifte gedaan van bijstandsfraude. De administratie van de zorgverlener is aan onderzoek onderworpen en diverse getuigen zijn gehoord, onder wie oud-medewerkers van het bedrijf. Tijdens het verhoor konden de verdachten reageren op de bevindingen van de politie tot nu toe. Inmiddels zijn zij weer op vrije voeten, maar ze zijn nog wel verdachten in deze zaak. Het onderzoek wordt voortgezet.

 

 

Cookieinstellingen