App Mattie legt social media tijdelijk het zwijgen op

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Veel studenten worden tijdens het studeren afgeleid door sociale media als Whats App, Facebook en Snapchat. Een groep studenten, waaronder HU-student Business Management Gül Akcaova, heeft nu de app Mattie ontwikkeld. De gebruiker kan door het instellen van een ‘sociale media-vrije’ periode verhinderen dat sociale media onbeperkt notificaties naar een smartphone kunnen pushen.

Gül Akcaova is de startup Sidekick Mattie begonnen tijdens het schrijven van haar scriptie: “We realiseerden ons dat deze notificaties een trigger veroorzaken bij jongeren. Als ze eenmaal zo’n notificatie hebben gehoord of gevoeld, kunnen ze niet geconcentreerd bezig zijn met hun studie tot ze hebben gecheckt wat het geluid of de trilling van hun smartphone betekende.” Ze werkte haar idee voor de app uit, kon erop afstuderen bij bedrijfsincubator StudentsInc en is nu bezig met het opbouwen van een netwerk binnen het hoger onderwijs. Er is al overleg met onder andere de Universiteit Utrecht, ROC Midden-Nederland en Avans Hogeschool.

Sociale media uitschakelen
Met de app Mattie kun je een taak aanmaken en een tijdsduur voor deze taak instellen. Als de taak wordt gestart, kunnen er geen notificaties van sociale media binnen komen en deze media kunnen zelfs niet worden bezocht. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de ‘pomodoro-techniek’, waarbij vijfentwintig minuten werken worden afgewisseld met vijf minuten pauze. In de pauze komen de notificaties binnen en heeft de gebruiker weer toegang tot de sociale media.

Mattie richt zich voornamelijk op studenten, omdat de makers uit eigen ervaring weten hoe groot de afleiding door sociale media kan zijn tijdens het studeren. Jan van der Zijden, student Elektrotechniek aan Hogeschool Utrecht, heeft de applicatie gebruikt tijdens het uitvoeren van zijn afstudeeronderzoek. Jan geeft aan dat Mattie heeft bijgedragen aan zijn productiviteit:

Mattie is een goede app voor op de telefoon, maar op je laptop moet je dan geen sociale media hebben aanstaan.”

Wil je de app proberen? Mattie is al te downloaden voor Android en een iOS-versie is in de maak. De Android-app is nu nog in bèta, maar is al wel te gebruiken.

Bron: mediawijzer.nl

Reacties