Stichting Behoud Lepelenburg in actie tegen festivals

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Stichting Behoud Lepelenburg heeft bezwaar aangetekend tegen het foodfestival ‘Lepeltje Lepeltje’ dat volgend weekeinde van start gaat. De stichting heeft niet zozeer bezwaar tegen dit evenement of andere festivals, maar wel tegen het feit dat deze op regelmatige basis en in toenemende mate worden georganiseerd in het Rijksmonument. Dit meldt nu.nl/DUIC.nl.

Secretaris van de stichting, Jan Verheugen, legt uit wat de bezwaren zijn: “De gemeente heeft een groenbeleid opgesteld. Eén van de kernpunten hiervan is dat bomen en struiken in symbiose leven met de grond. Hier leven voor bomen belangrijke schimmels en diertjes in. Door alle evenementen wordt de grond steeds meer aangestampt en daardoor minder goed doordringbaar voor de bomen. Van die symbiose is dus geen sprake.” Dit heeft tot gevolg dat de bomen in het Lepelenburg niet zomaar zullen omvallen, maar jarenlang langzaam zullen afsterven, zo legt Verheugen uit. “Een boom die normaal 200 jaar oud kan worden, wordt in Lepelenburg hooguit 60 jaar.”

Natuur en leefklimaat

Verheugen: “Tientallen dagen in de zomer staat het hier vol met van alles en nog wat, dat is niet alleen inbreuk op de natuur maar ook op het leefklimaat. Er zijn zeker mensen in de buurt die zo’n festival ontzettend leuk vinden, maar vanwege de mailtjes die we krijgen en wat we op straat horen hebben we de stellige indruk dat de meerderheid van de bewoners niet blij is met de vele evenementen.”

Rechtsgang

Stichting Behoud Lepelenburg heeft om voornoemde redenen dan ook bezwaar aangetekend bij de gemeente en een verzoek om een voorlopige voorziening neergelegd bij de rechtbank. De stichting hoopt met de rechtsgang te voorkomen dat organisaties zomaar evenementen kunnen organiseren zonder rekening te houden met de natuur. De stichting laat tenslotte nog weten dat een eventuele afgelasting van het festival een ‘doodnormaal ondernemersrisico’ en ‘geen reden voor gejammer’ is.

Bron: nu.nl/duic.nl

Cookieinstellingen