Introductie eerstejaars Utrecht: van straat- naar bootparade

Welkom zou er ongeveer zo kunnen uitzien...
Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Bijna tien jaar lang werden de toekomstige eerstejaarsstudenten in Utrecht ‘traditioneel’ verwelkomd met een straatparade op de eerste dag van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Met een biertje in de hand presenteerden studenten van ruim 35 studentenorganisaties zich op bussen of fietsen op de Maliebaan. Maar daar komt dit jaar een einde aan. Tijd voor een alternatief.

Binnenstadbewoners maken steeds vaker bezwaar tegen horeca en evenementen. Een discotheek moest al sluiten en nu moet ook de studentenparade weg. De stoet zou hier volgens de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, gemeente, politie en brandweer te veel geluidsoverlast en onveilige situaties veroorzaken. Er werd te veel gedronken, met glas gegooid en zelfs over de foute rijbaan gereden. Ook waren er klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Dit jaar gaat het evenement er echter anders uitzien: de Maliebaan wordt verlaten.

Naar Lepelenburg

De studentenparade wil deze zomer verhuizen naar het water bij Park Lepelenburg, terwijl de toekomstig eerstejaars vanaf de wal toekijken. Ties de Theije van het UIT-bestuur tegenover het AD: “Maar alcohol is verboden op de boot. Dat is in overleg met de gemeente en havenmeester besloten.”

Controle
Voorafgaand aan de bootstoet vindt een controle plaats. “Zichtbare dronkenschap of biertjes op de boot betekent einde deelname. En alcohol op de boot smokkelen? Daar ligt een hogere sanctie op, maar die is nog nader te bepalen”, meldt De Theije. De gemeente heeft echter nog geen aanvraag ontvangen voor het alternatief. “We moeten nog onderzoeken of het evenement in deze vorm kan plaatsvinden.”

Bron: AD.nl

Reacties