Eén woningmarktregio voor 16 Utrechtse gemeenten

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De 16 Utrechtse gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist (U16) vragen minister Blok van Wonen de U16 als woningmarktregio aan te wijzen.

Deze gemeenten delen nu ook al dezelfde regionale huisvestingsverordening. Alle huurwoningen in dit gebied worden aangeboden via het systeem Woningnet. In de nieuwe Woningwet is opgenomen dat corporaties hun werkzaamheden gaan concentreren in een beperkt geografisch gebied. Woningcorporaties moeten één regio kiezen als werkgebied. Daarmee wordt de schaal van een woningcorporatie in overeenstemming gebracht met de schaal van de regionale woningmarkt. Hebben woningcorporaties ook nog bezit in andere regio’s, dan mogen ze dat blijven beheren en herstructureren. Maar buiten hun kernregio nieuw bouwen op grond die niet van hen is mag dan zonder ontheffing van de minister niet meer.

Voor wie verandert er iets?

Het grootste deel van de corporaties is nu al actief binnen één gebied. Voor hen verandert er niets. Corporaties die ook bezit hebben buiten de regio kunnen ontheffing aanvragen bij de minister om daar nieuw te mogen bouwen. In Utrecht gaat het met name om Portaal, die ook buiten de regio woningen heeft. Als corporaties hun kerngebied elders hebben en bezit binnen het U16 gebied, mogen ze hun woningen in de U16 blijven verhuren, maar er niet meer nieuw bouwen. Voor de huurders verandert er in alle gevallen niets; zij houden de verhuurder die ze al hebben.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen