ChristenUnie laakt rol gemeente bij stadsverwarming

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De ChristenUnie is niet te tevreden over de rol van de gemeente bij stadsverwarming, en wil dit onderwerp op 14 april met de hele gemeenteraad bespreken. Dit blijkt uit de 24 maart jl. gehouden vergadering van de commissie Stad en Ruimte van de gemeenteraad over dit onderwerp. 

Het probleem is dat het rendement van warmteleverancier Eneco al jaren veel lager is dan waarmee bouwers rekenden, maar dat dit pas in mei 2015 door Eneco is gemeld bij Utrechtse ambtenaren. Volgens de verantwoordelijke wethouders Van Hooijdonk, Jansen en Geldof is door hen hierop niet goed gereageerd. Pas in februari 2016 werd aan bouwers verteld dat ze hun berekeningen moeten aanpassen.

Verkeerde vergunningen: hogere energiekosten

Jan Wijmenga
Jan Wijmenga

Het gevolg hiervan: honderden niet goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen waarvoor toch vergunningen zijn verstrekt en flink hogere energiekosten voor nieuwe inwoners. De ChristenUnie wil dat deze bewoners door de gemeente gecompenseerd worden, de gemeente heeft immers de bouwvergunning niet goed gecontroleerd. De wethouders gaven aan hiernaar te zullen kijken, zonder garanties te geven dat inwoners niet worden gedupeerd. Raadslid Jan Wijmenga: “Het college erkent dat het fout zat, maar komt onvoldoende op voor de gedupeerde eigenaren. De gemeente moet actief gaan kijken hoe de woningen alsnog energiezuinig kunnen worden.

De aanstaande eigenaren moeten niet door fouten van de gemeente in de kou staan.”

Nog steeds verkeerde vergunningen
De gemeente blijkt zelfs na februari 2016 verkeerde vergunningen te hebben uitgegeven. Volgens de wethouders omdat ze niet anders kunnen. De ChristenUnie vindt dit niet acceptabel. “Al in mei 2015 wisten gemeente én bouwers dat Eneco het rendement had verlaagd. Iedereen die de papieren invult voor de vergunningaanvraag krijgt namelijk een melding dat Eneco haar oude rendementsverklaring heeft ingetrokken. De gemeente erkent dat bewoners gedupeerd worden, dat ze beter had moeten opletten, maar blijft vergunningen uitgeven waardoor de groep gedupeerden steeds groter wordt. Dat vindt de ChristenUnie onaanvaardbaar”, aldus Wijmenga.

In de commissievergadering van 24 maart kondigde de ChristenUnie aan dit onderwerp met de hele gemeenteraad te willen bespreken. Dat debat zal op 14 april zijn.

Bron: utrecht.christenunie.nl

Cookieinstellingen