Scooters en bromfietsers voortaan op rijbaan

Alleen voor fietsers
Alleen voor fietsers
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Scooters en bromfietsen dienen zich met ingang van 14 maart te houden aan het voor hen geldende verbod om op fietspaden te rijden. Doen ze dat niet, krijgen ze de eerste twee dagen nog een waarschuwing maar daarna een boete van 95 euro. Voor de naleving van het verbod worden extra controleurs ingehuurd. Dit meldt de gemeente.

De gemeente gaat hiervoor brommerbezitters en overige weggebruikers op verschillende manieren informeren. Brommerbezitters (met geel kentekenplaatje) ontvangen in februari een brief van de gemeente over de nieuwe regel. Alle weggebruikers worden geïnformeerd via borden langs de weg, social media, advertenties in de krant en servicemedewerkers die flyers uitdelen op plekken die het meest veranderen. Maandag 1 februari heeft wethouder Lot van Hooijdonk het startsein gegeven van de publiciteitscampagne om bromfietsbezitters over deze nieuwe regel te informeren. De komende weken hangen medewerkers van de stad 1600 nieuwe verkeersborden op.

Veiliger

Met het verbod wil de gemeente het voor de fietsers veiliger maken. Om overlast op de fietspaden te verminderen en voor de veiligheid van fietsers en bromfietsers, is het wenselijk dat bromfietsers meerijden in de autostroom. De kans dat een bromfietser in een ziekenhuis terecht komt, is ongeveer 40 keer zo groot dan voor een gemiddelde andere verkeersdeelnemer, blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ook blijkt uit onderzoek van SWOV dat in steden waar bromfietsers op de 50 km/uur weg meerijden het aantal slachtoffers (fietsers en bromfietsers) met 31% is gedaald. De helft hiervan was het directe gevolg van de maatregel. Bromfietsers bewegen zich op de rijbaan voorzichtiger en zijn bovendien voor automobilisten beter zichtbaar.

 

Cookieinstellingen