Provincie Utrecht volledig over op groene energie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – “Het zoeken naar duurzame energietoepassingen is belangrijk voor een goede en gezonde toekomst. Wij vragen bedrijven in onze provincie dit ook te doen. Daarom is het wel zo vanzelfsprekend om vanuit ons eigen inkoopbeleid het goede voorbeeld te geven”, aldus gedeputeerde Verbeek-Nijhof.

Vanaf 1 januari 2016 koopt de provincie Utrecht 100% Nederlandse groene stroom in. Het gaat in totaal om een kleine 23 miljoen kWh per jaar voor provinciale gebouwen, wegen en de regiotram. De provinciale organisatie heeft op dit moment twee stroomcontracten. E.ON Benelux levert stroom voor de provinciale gebouwen en de openbare verlichting, de verkeerslichten en andere apparatuur rond de provinciale wegen. Het gaat hierbij om een verbruik van 10,25 miljoen kWh per jaar. Voor de regiotram wordt 12,5 miljoen kWh per jaar ingekocht van Eneco.

Garanties van Oorsprong

Aan elektriciteit zelf kun je niet zien of er sprake is van groene stroom. Daarom is in Nederland een systeem bedacht van zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Door het kopen van zo’n garantie weet je zeker dat er voor de door jou ingekochte stroom ergens in Nederland duurzame energie is opgewekt die niet ook door een ander gekocht kan worden. E.ON zorgt voor de GvO’s voor de groene stroom voor de provincie. De GvO’s die horen bij het contract van Eneco worden door de provincie zelf ingekocht. In beide gevallen is sprake van 100% in Nederland opgewekte windenergie.

Ook in de toekomst zal de provincie klimaatneutrale stroom inkopen en een aanjaagrol vervullen voor duurzame ontwikkeling in de provincie Utrecht met de focus op energiebesparing en duurzame energie. Naast windenergie ziet de provincie ook veel kansen voor zonne-energie, het gebruik van restwarmte, waterkrachtenergie en bio-energie. Samen met het bedrijfsleven gaat de provincie op zoek naar slimme toepassingen en mogelijkheden om deze gefinancierd en gerealiseerd te krijgen.

Bron: Energienieuws.info

Cookieinstellingen