Opera Les Indes Galantes van Rameau in K&W

Jean-Philippe Rameau door Jean-Jacques Caffieri
Jean-Philippe Rameau door Jean-Jacques Caffieri
Foto: CC0 BY-SA 2.0 fr

UTRECHT – Voor operaliefhebbers is de opera ‘Les Indes Galantes’ (De Hoffelijke Indiërs, 1735) van de Franse componist Jean-Philippe Rameau, uitgevoerd door studenten van de afdeling Klassieke Muziek en Oude Muziek van HKU Utrechts Conservatorium in een eigentijdse versie, een mooie start in het nieuwe jaar.

3c2d8a3b-2eb6-4429-b930-f3c168a0998d_0_lesindesLes Indes Galantes is een 18e-eeuwse balletopera in vier bedrijven over de romantische avonturen van prinsen, prinsessen en slavinnen uit vreemde culturen. In deze hedendaagse versie wordt een groep jongeren aangemoedigd op zoek te gaan naar liefde in exotische oorden. Wat volgt zijn vier verhalen waarin driehoeksrelaties en liefdesintriges centraal staan. In de regie van Claudia Christern komen deze verhalen tot leven in de sfeer van een hippe, moderne danceparty.

Een uitdaging voor iedereen

HKU Utrechts Conservatorium (UC) daagt haar studenten graag uit om zich een weg te banen in wat in het Engels zo mooi omschreven wordt als ‘historically informed performance practice’. Het verbinden van het jaar 1735 met 2016 vereist van jonge musici in opleiding inspanningen die veel verder reiken dan de toch al niet geringe beheersing van hun instrument van hen vraagt. Het UC ziet in het uitvoeren van deze opera een mooie kans om diepgravend onderzoek te koppelen aan muzikale interpretatie.

Voor de studenten was het een interessante uitdaging om deze opera van bijna 300 jaar oud op hedendaagse wijze gestalte te geven. De balletopera biedt, naast een ‘actueel’ libretto en een prachtige partituur, vooral uitdagende muzikale vormgevingsvragen. Wat doe je bijvoorbeeld met het ballet? En met muzikale partijen voor strijkers en blazers die de gebruikelijke interpretatieruimte lijken op te rekken?

De muzikale uitvoering van Les Indes Galantes staat onder leiding van Sébastien Marq, met regie door Claudia Christern en medewerking van Rachel Farr en Marcel Beekman.

Data: zaterdag 30 januari 20:00 uur en zondag 31 januari 14:00 uur  |  Locatie: HKU Utrechts Conservatorium, Fentener van Vlissingenzaal (K&W-gebouw), Mariaplaats 27, Utrecht |  Toegang: gratis

Bron: HKU.nl

Cookieinstellingen