Extra subsidie voor UCK

Reliëfs Thérèse van Hall (1925), Domplein 4-5 Utrecht
Reliëfs Thérèse van Hall (1925), Domplein 4-5 Utrecht
Foto: Wikimedia

UTRECHT – Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) krijgt van de gemeente eenmalig 880 duizend euro extra subsidie. De extra subsidie is nodig om te voorkomen dat het UCK ‘kopje onder gaat’ en dat de Cultuurcampus in Leidsche Rijn moet worden gesloten.

Het UCK kwam in financiële problemen doordat de gemeente de subsidie voor cultuureducatie bij de culturele instelling weghaalde. De basisscholen mochten voortaan zelf beslissen hoe ze het geld voor cultuureducatie besteedden. Volgens de gemeente heeft het UCK te traag op deze ontwikkeling geanticipeerd. Het UCK ontkent dit echter en stelt dat ze met het schrappen van de subsidie voor cultuureducatie tweederde van de totale subsidie en eenderde van de totale exploitatie kwijtraakte. De tijd was te kort om deze klap te verwerken.

Onderzoekscommissie

Een door de gemeente ingestelde commissie concludeert dat het UCK een eenmalige subisidie van 590 duizend euro nodig heeft om de komende jaren door te komen en voldoende reserves te hebben. De instelling schrijft naar verwachting vanaf 2017 weer uit de rode cijfers te zijn. Daarnaast is er nog 230 duizend euro nodig om de Cultuurcampus in Leidsche Rijn open te houden. Het UCK wil de Cultuurcampus namelijk afstoten om de noodzakelijke bezuinigingen te kunnen betalen. Het UCK heeft door de 230 duizend euro subsidie een overbruggingsjaar om extra subsidie voor de Cultuurcampus aan te vragen bij de Adviescommissie Cultuurnota 2017 – 2020 die mei volgend jaar met een advies komt over de cultuursubsidies voor de komende vier jaar.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen