UTRECHT - Prison Island, heet het. Een spel dat nog het beste kan worden omschreven als een mix tussen Fort Boyard en de bekende Escape Rooms," zegt Eugene Lubbers van De Kartfabrique over het nieuwe uit Zweden afkomstige idee.
De Escape Rooms schieten als paddenstoelen uit de grond, maar wat is dan precies het verschil? "Bij een Escape Room zijn vaak maar één of twee ruimtes aanwezig, waar je vervolgens lastige puzzels en raadsels moet oplossen. Heb je die opgelost, dan is een Escape Room eigenlijk niet leuk meer. Bij Prison Island kiezen deelnemers zelf in welke van de 24 cellen ze naar binnen lopen om punten te verzamelen.
Uitdaging
Ze kunnen er ook voor kiezen om in dezelfde cel te blijven en hun score te verbeteren. Er blijft altijd wel een uitdaging over." Bij die uitdagingen wordt een beroep gedaan op het samenwerkingsvermogen van een team. Fysieke, tactische en technische beproevingen wisselen elkaar af. "Zo moet je het ene moment een aantal raadsels oplossen en sta je in de volgende cel tegen een bal aan te trappen. De variatie maakt het spel geschikt voor jong en oud."
Prison Island bestaat in Zweden al een aantal jaren en krijgt nu ook voet aan de grond in Nederland. De 'gevangenis' in Utrecht wordt, na een succesvolle introductie in Winterswijk, de tweede locatie van het land. De producenten van Prison Island willen met dit spel de wereld gaan veroveren. Vooralsnog is Prison Island actief op diverse locaties in de Scandinavische landen en sinds kort dus in Nederland. Het doel is om wereldwijd 200 prison islands te vestigen.