Eerste Utrechtse Shelter City gast neemt afscheid

Vlag van Zimbabwe
Vlag van Zimbabwe
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het verblijf van Nkosilathi Emmanuel Moyo (28), van 15 april 2014 tot 14 juli 2015 de eerste Shelter City gast van Utrecht, zit erop. Jan van Zanen en Margriet Jongerius namens het college afscheid van hem.

Moyo zet zich in voor mensenrechten en fundamentele vrijheden in Zimbabwe. Hij heeft tijdens zijn verblijf hier trainingen gevolgd, waarmee hij naar eigen zeggen beter toegerust voor zijn werk naar huis gaat. Hij heeft zowel in als buiten Utrecht gesproken, onder andere bij de Vrijheidscolleges in aanloop naar 5 mei. Bij het Studie en Informatiecentrum Mensenrechten van de Universiteit Utrecht volgde hij colleges, nam deel aan werkgroepen en hij gaf er een gastcollege. Hij verwacht dat de internationale bekendheid hem bescherming zal bieden in eigen land.

Als Shelter City biedt Utrecht een jaar lang tijdelijke opvang aan internationale mensenrechten-verdedigers. Utrecht is na Den Haag, Middelburg en Nijmegen de vierde Nederlandse Shelter City. Inmiddels hebben ook Groningen en Maastricht zich aangesloten. In augustus komt de tweede gast in Utrecht aan. Meer informatie hierover verschijnt in de komende weken.

Cookieinstellingen