Rechter doet uitspraak inzake ‘varkensvlees’-brieven

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – De Utrechter die brieven met varkensvlees verstuurde aan moskee├źn en moslims moet zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek. Daarnaast moet hij een werkstraf van 240 uur uitvoeren en heeft hij 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van de rechtbank in Utrecht.

De 42-jarige ex-douanier verdacht een buurman van een inbraak in de woning van zijn moeder. Hij wilde dat anderen deze man zouden aanpakken en verstuurde uit diens naam – kort na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs – beledigende brieven naar moslims. “Dat er geen ernstige incidenten zijn voorgevallen is niet aan verdachte te danken, maar aan de terughoudendheid van de briefontvangers en de politie”, stelt de rechter. Bovendien rekent de rechter de man zwaar aan dat hij de actualiteit heeft misbruikt voor zijn eigen doel.

Het versturen van de dreigende scheldbrieven was het hoogtepunt van een lange periode waarin de Utrechter de buurman lastigviel. Hij informeerde uit diens naam naar kinderporno bij seksshops, liet onbetaalde spullen bij de buurman afleveren, bekladde en vernielde zijn huis en klaagde over de man bij de woningbouwvereniging. In de flat had verder niemand last van de buurman. Toen de politie de afzender van de brieven met varkensvlees zocht, kwam de Utrechter al snel in beeld.

De psychatrische behandeling in een kliniek legde de rechter op omdat de Utrechter volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn daden. Hij mag ook geen contact meer hebben met de buurman van zijn moeder.

Bron: AD.nl

Reacties

Cookieinstellingen