Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

Dit broertje van de eikenprocessierups is ook harig en jeukt...
Dit broertje van de eikenprocessierups is ook harig en jeukt...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht, aldus RTV Utrecht, is begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Over ruim een week krijgen de beestjes de beruchte haartjes, en contact hiermee kan een mens behoorlijk wat hinder bezorgen. De rode bultjes die je kunt oplopen jeuken namelijk heftig.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen.

Contact

“Contact met brandharen van de eikenprocessierups geeft rode bultjes en hevige jeuk. Het kan ook overlast veroorzaken aan de luchtwegen en de ogen. En voordat de rups dit gaat doen, willen we hem graag bestrijden”,  aldus Rob Vermeulen van de gemeente Utrecht. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.

Bestrijding

De bestrijding van de rups gaat niet bepaald zachtzinnig. Het biologische bestrijdingsmiddel wordt met flinke kracht de bomen in gespoten, zodat alle blaadjes bedekt worden. Als de rups hiervan eet gaat hij dood. Hierdoor krijgt hij niet de tijd om overlast te veroorzaken. Het bestrijdingsmiddel is niet schadelijk voor mensen.

Cookieinstellingen